Povrtari iz Glogonja prave zadrugu za dostavu povrća

Posle zatvaranja pijaca, najveći problem za male i srednje povrtare je plasman proizvoda, kaže za Tanjug predsednik Udruženja povrtara iz Glogonja Danail Vučkovski. On najavljenu podršku države privatnicima ocenjuje kao meru od koja će možda biti da se preživi. ”Na državu se ne bih nešto preterano oslonio, što se tiče nas, mi ubrzano radimo na osnivanju zadruge, i da preko nje dostavljamo povrće na kućnu adresu i tako dopremo do krajnjih kupaca”, kaže on. Dodaje da se i pre deo robe dostavljao direktno restoranima i kupcima koji nisu mogli da dolaze na pijacu.

Kako do dozvole za kretanje poljoprivrednika

U slučaju primene neophodnih agrotehničkih mera, a posebno radi zaštite od mraza, tokom perioda zabrane kretanja (radnim danima od 17:00 – 05:00h, vikendom od 15:00 – 05:00h), svaki poljoprivredni proizvođač (vlasnik ili korisnik zasada ili druge poljoprivredne površine) je dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Upravi za zaštitu bilja putem elektronskog zahteva koji je dostupan na internet adresi agromere.registar-uzb.rs, odnosno na odgovarajući broj telefona, sa priloženog spiska prema okrugu za koji se traži dozvola.

Počeo izvoz brašna iz Srbije u region

Izvoz brašna iz domaćih mlinova krenuo je za Severnu Makedoniju i CG, a očekuje se da će određene količine biti isporučene i u BIH i Albaniju, izjavio je direktor udruženja Žitounija Zdravsko Šajatović. Navedene države su bile najveći kupci srpskog brašna, a isporuke su stale kada je zbog izbijanja pandemije nakratko uvedena zabrana izvoza osnovnih životnih namirnica. Šajatović je istakao da odlukom od 21.

Struka: Šteta zbog mraza na voću od 40 do 50 miliona evra

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da će šteta koju će mraz prouzrokovati voću biti od 40 do 50 miliona evra. On je rekao da je 95 procenata kajsije promrzlo. Zasadi ovog voća najveći su u Vojvodini, u Podunavlju na području izmedju Beograda i Smedereva i u okolini Čačka. Keserović je rekao da je zbog frontalnog hladnog talasa kajsija propala i u voćnjacima na nekoliko stotina metara nadmorske visine.

Dobra snabdevenost poljoprivrednih apoteka

U poljoprivrednim apotekama repromaterijala za predstojeću setvu ima u uobičajenim količinama za ovo doba godine, a izbor robe je zaista velik. To se odnosi kako na semena za ratarsku proizvodnju tako i na mineralna đubriva i sredstva za zaštitu bilja. Razlog za dobru snabdevenost su blagovremene porudžbine ka dobavljačima koje su dogovorene ranije. Takođe, i većina poljoprivrednika koji u svojoj proizvodnji koriste veće količine, repromaterijal su obezbedili pre desetak dana.

Beogradske pijace radiće tri dana nedeljno

Došlo je do novih izmena u radu beogradskih pijaca, navodi se u saopštenju na sajtu preduzeća Gradske pijace. Od danas sa radom prestaje pored pijace ”Palilula“ i TC ”Novi Beograd“ i robna pijaca Otvoreni tržni centar ”Novi Beograd“, dok je na teritoriji Republike Srbije proglašeno vandredno stanje prouzrokovano epidemijom korna virusa. Supermarket koji se nalazi u sklopu pijaca ”Palilula“ i TC ”Novi Beograd“ radiće svakog dana od 08 do 15 časova.

Apel zadrugarima da pomognu starijima od 70 godina na selu

Ministar zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Кrkobabić pozvao je zadruge i zadrugare na čitavoj teritoriji Srbije da prilagode rad novonastaloj situaciji zbog epidemije korona virusa. ”Prioritet nam je da sačuvamo živote svih građana, ali ovo je i trenutak da vi poljoprivrednici – zadrugari pokažete solidarnost sa svojim najstarijim komšijama, domaćinima na selu”, naveo je Krkobabić u saopštenju.