Apsolutni rekord u tromesečnom izvozu kukuruza iz Srbije

Tema

Srbija je za prva tri meseca ekonomske godine za kukuruz, od oktobra do kraja decembra, na inostrana tržišta plasirala 830.000 tona kukuruza, što predstavlja rekord svih vremena kada je u pitanju kvartalni izvoz te žitarice, izjavio je Tanjugu direktor udruženja "žita Srbije" Vukosav Saković.

"Ako se nastavi ovim tempom, sigurno je da će i izvoz na godišnjem nivou biti rekordan", naglasio je Saković, ali i ukazao da se može očekivati izvesno usporavanje, kako domaća cena kukuruza bude rasla, što se "već pokazuje u prvim danima januara".

     "Trenutno imamo cenu kukuruza od 21,50 dinara po kilogramu, a realna izvozna cena, kada se odbiju troškovi, iznosi 195 evra po toni, iz čega se vidi da je domaća cena iznad izvozne i polako zaustavlja izvoz", naveo je Saković, ističući da je "to jedno normalno tržišno kretanje".
     "Kada prodavci kukuruza ne budu imalu kupce, oni će oboriti domaću cenu ili će cena na svetskim berzama porasti, pa će se naša izvozna prilagoditi domaćoj ceni", ocenio je Saković.          
      Kada je reč o domaćem bilansu, on je naglasio da "on neće biti ničim ugrožen, sve dok ne izvezemo 1,8 miliona tona kukuruza".
     "U slučaju da dostignemo taj izvoz, domaća cena će ići ponovo iznad svetske, a izvoz će sam po sebi stati, ali je sigurno da će proizvodjači u ovoj godini sigurno imati dobru cenu kukuruza", zaključio je Saković.
      Srbija je u prethodnoj ekonomskoj godini izvezla 1,35 miliona tona kukuruza, što je drugi najbolji rezultat kada je u pitanju izvoz kukuruza iz Srbije. Ekonomska godina za kukuruz važi od 1. oktobra do 30. septembra naredne godine.
      Apsolutni rekord svih vremena u izvozu srpskog kukuruza zabeležen je u pretprošloj ekonomskoj godini - 1,46 miliona tona, odnosno čak 1,6 miliona tona u kalendarskoj godini (2009).       
     Najveći deo viškova srpskog kukuruza završi na tržištu Evropske unije, potom u zemljama u okruženju - Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji, a naš kukuruz stiže i do Južne Koreje, pa čak i Japana.
izvor (Tanjug - Ekos)