Sve više stočara u Šumadiji drži balkansko goveče

Autohtona rasa krava - krava buša poznatija i kao balkansko goveče sve više se drži i u Šumadiji. Subvencije za ovu rasu su dobre, a krave buše nisu zahtevne i lako se prilagođavaju različitim uslovima držanja, manji su potrošači hrane u odnosu na ostale rase dok je njihovo mleko zbog većeg procenta mlečne masti izuzetnog kvaliteta. Velimir Mijanović je pre 15 godina kupio imanje u selu Gornja Sabanta kod Kragujevca. Kao gradsko dete ranije se nije bavio poljoprivredom sve do odluke da proba da drži autohtonu rasu sa ovih prostora, balkansko goveče, odnosno krave buše. “U odnosu na kvalitetna priplodna grla i u odnosu na simentalca, holštajna, u odnosu na bilo koje rasno goveče koje se drži kod nas njena prednost je da je mnogo otpornija. Sama se teli, sama odgaja tele i kod nas ih je oduvek bilo”, kaže Velimir Mijanović, inženjer stočarstva. Mijanović na svom imanju trenutno ima 15 grla krava buša. One su slobodno puštene, od hrane najviše koriste ispašu a kada dođe vreme za mužu same se vraćaju do štale. “U odnosu na simentalca koriste mnogo manje hrane. Mi smo sa količinom sena kojom bi izimili možda tri simentalke izimili devet buša. Njihova mlečnost se po knjigama kreće od pet do šest litara međutim, u zavisnosti od ishrane, imamo grla koja daju i do deset, jedanaest litara mleka. Mleko je izuzetnog kvaliteta a procenat mlečne masti je preko pet. Za telad od jednog do šest meseci dobijamo subvencije u iznosu od 12.000 dinara, od šest meseci do dve godine dobija se 18.000 a grla preko dve godine dobijamo subvencije od 30.000 dinara”, kaže ovaj stočar. Porodica Mijanović pored mleka prodaje i sir koji se pravi po staroj recepturi. Sir se pravi od nekuvanog mleka a nedeljno ova porodica proizvede oko trideset kilograma. “Stavljamo sir u kace zato što daju drugačiji ukus siru. Kace su pravljene od smrče a inače su uvezene iz Crne Gore. Oko pet litara mleka je potrebno za jedan kilogram sira. U odnosu na simentalca potrebno je manje mleka jer je masnoća mleka kod buša mnogo veća pa se samim tim dobija veća količina sira. Potražnja je velika i mi imamo uvek naručeno unapred i ne možemo sve da ispoštujemo”, objašnjava Mijanović. On tvrdi da su za početnike u stočarstvu najbolje krave buše jer nisu zahtevne za držanje a kao poludivlje životinje vrlo su samostalne, mali su potrošači hrane i prilagodljive su svim uslovima.