voćepovrćemesožitaricemlekojajainputi

Situacija na zelenim i kvantaškim pijacama u poslednjoj nedelji 2009. godine

Povecan obim ponude i tražnje suvog i južnog voca, zabeležen rast cene odredjenih povrtarskih kultura.Jabuke južno i sušeno voce dominiraju u ponudi na pijaci u Vranju. Potražnja za vocem veca u odnosu na prošlu nedelju. Došlo je do rasta cene kruške sa 60 na 80 din/kg zbog boljeg kvaliteta u ponudi i pada cene oraha sa 400 na 350 din/kg dok su ostale cene uglavnom nepromenjene.
U Beogradu je na kvantašu i zelenim pijacama evidentriana dobra ponuda jabuka, južnog i sušenog voca. Što se cena tice nešto su jeftinije bile odredjene sorte jabuka na kvantašu, dok su cene banana više kako na kvantašu tako i na zelenim pijacama.
Naglo otopljenje i nešto viša temperatura za ovo doba godine uslovili su da ponuda sezonskog voca bude dosta dobra na pijaci u Cacku. Za razliku od ponude potražnja je bila jako loša. Kod vecine sorti jabuka dominira cena od 30 din/kg. Ponuda kruške je nešto bolja u odnosu na predhodnu sedmicu. najcešca cena limuna, mandarina i pomorandži iznosila je 90 din/kg.
Na pijaci u Sremskoj Mitrovici su cene jabuka, suvih šljiva i mandarina u blagom porastu a jeftinije su kruške, limun, orasi i suve smokve u odnosu na prošlu nedelju.
Na pijaci u Pancevi je evidentiran rast cene karfiola, patlidžana i krastavca salatara, a pad cene blitve u odnosu na predhodnu sedmicu.
Pored dobrog asortimana povrca na pijacnim tezgama u Beogradu proteklu sedmicu karakteriše porast cena brokola, karfiola, paškanata, peršuna, paradajza, paprike i zeleni, a pad cene praziluka.
Protekle sedmice je na pijaci u Požarevcu došlo do neznatne promene cena pojedinih povrtarskih kultura, tako da su sada jeftiniji brokoli, a skuplja glavica zelene salate. Zbog nastupajucih praznika došlo je do smanjene ponude svih artikala.
Bolja je bila ponuda povrca na pijacnim tezgama u Sremskoj Mitrovici. Cene blitve, cvekle, karfiola, krompira, kupusa, crnog luka, paradjza i šampinjona su u porastu dok su cene kelja, luka belog, i spanaca u padu u poredjenju sa predhodnim periodom.
Standardna ponuda povrca i povecana potražnja jer se vreme popravilo na podrucju Smedereva. I dalje su dosta visoke cene belog luka kako domaceg tako i uvoznog (Kina). U odnosu na predhodnu nedelju došlo je do rasta cene blitve, brokole, celera i paradajza.