voćepovrćemesožitaricemlekojajainputi

Visoka cena prasadi i tovnih svinja

Dominantna cena prasadi se predhodne sedmice kretala od 170 do 180 din/kg u zavisnosti od kategorije, dok se najcesca cena tovnih svinja kretala od 140 din/kg za grla preko 130 kilograma do 160 din/kg za grla telesne mase od 80 do 130 kilograma.U poredjenju sa istim periodom predhodne godine to je skok dominantnih cena u rasponu od 72 % za grla telesne mase od 80 do 130 kilograma do 86% za prasad telesne mase od 25 kilograma.
Kao razlog ovakvih desavanja na trzistu svinja u Srbiji proizvodjaci i trgovci stokom navode smanjen broj grla ove vrste domacih zivotinja, dosta niske cene predhodnih godina i jako nepovoljan disparitet cena zive stoke i stocnih hraniva.
Ocekivanja su da ce se u narednom periodu trziste stabilizovati zbog pada cene kukuruza, ali su takodje ocekivanja svih da se to nece dogoditi do kraja godine posto u narednom periodu nailazi talas tradicionalnih porodicnih slava i "svinjokolja".
Moramo napomenuti i to da do porasta cena nije doslo samo u nasoj zemlji vec i u zemljama okruzenja.
Prema podacima TISUP-a cena prasadi telesne mase od 35 do 35 kilograma je upocetkom oktobra iznosila od 160 do 170 din/kg dok je po podacima AMIS-a cena prasadi u Crnoj Gori u istom periodu iznosila u proseku 270 din/kg. Opsirnije procitajte u Biltenu ziva stoka i zitarice i stocna hrana br.42.