voćepovrćemesožitaricemlekojajainputi

Prelazak sa ratarenja na proizvodnju voća

U Zapadno bačkom okrugu sve je više zasada pod trešnjama, leskom, malinama. Proizvođači se opredeljuju za ovu proizvodnju jer žele veći profit, ali su i željni znanja, kažu stručnjaci koji pomažu u formiranju zasada.

Kada je 2012. godine podignut zasad trešanja na oglednom polju Poljoprivredne stručne službe Sombor, cilj je bio da se proizvođači upoznaju sa novim tehnologijama i da se prošire zasadi voća u Vojvodini.
Ogledni voćnjak u Karavukovu je sa sortama “regina” i “kordia” dostigao vrhunske prinose i, prema rečima profesora dr Zorana Keserovića, bio vodilja za uvođenje novih sorti i tehnologija u proizvodnji trešanja. “U ovim uslovima one su pokazale veoma visoku rodnost. U 2016. godini kod “regine” smo imali 16 tona po hektaru.
Da bi se postigli vrhunski rezultati mora se primeniti nova tehnologija. Tako smo i kod trešnje, pored gustih zasada, vodili računa o navodnjavanju i o đubrenju kao važnoj agrotehničkoj meri. Proizvođači u oprašivanju retko koriste bumbare, a mi smo u oglednom polju imali dve košnice po hektaru i pokazalo se da su oni odradili taj posao”, kaže Keserović.
Kao posledica ovih iskustava, u Karavukovu je podignut i najsavremeniji zasad trešanja na 10 hektara. Željko Jurić, voćar iz Sombora, prošle godine je posadio hektar trešanja i još nema iskustva u ovoj proizvodnji. “Najveći problem je radna snaga... nema ljudi. Mreža je u toku, radi se na tome, navodnjavanje sam uradio”, kaže Jurić.
Milisav Menković, proizvođač iz Srpskog Miletića, odlučio je da proizvodi lešnik. Posadio je dva hektara. Pre dve nedelje osnovano je i udruženje malinara Bačka Sombor, od 50-ak članova. Pred novu sezonu, to je važan korak. “Mislim da će oni ove godine biti mnogo organizovaniji, da će imati bolju cenu i bolji plasman.
Na teritoriji Sombora, Apatina i Odžaka ima oko 600 hektara maline, što je ozbiljna površina i predstoji dobra perspektiva za udruženje i proizvođače koji će se baviti tim”, ističe savetodavac Zoran Boca. Prelazak sa ratarenja na proizvodnju voća je evidentan i sve je više onih koji želeći veću zaradu žele i da ovladaju agrotehnikom. Svežeg voća će biti sve više, ali za sada nema investicija u preradu. To je, kažu stručnjaci, sledeći korak.

Izvor:Agronews.rs