voćepovrćemesožitaricemlekojajainputi

Stiže pomoć za štetu od suše

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio da će u narednim nedeljama biti ponuđen koncept pomoći poljoprivredicima za otklanjanje posledica suše, a to će biti kroz materijalna davanja i preko poslovnih banaka.
”Ali, mnogo je važnije da sprečimo ovakve situacije kroz sisteme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu, elektrifikaciju i osiguranje”, kaže u intervjuu za Novosti ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On, ipak, ukazuje i da poljoprivrednici traže novac posle suše a da kad je dobra godina niko ne pita treba li nešto da uplati u budžet.
Govoreći o početku izgradnje sistema za navodnjavanje, on kaže da će na prostoru Vojvodine biti 11 sistema, a ove godine počinje i izgradnja jednog velikog - u Šapcu i Bogatiću. “Očekujemo da svake godine stavimo do 60.000 hektara pod taj sistem i da za šest godina imamo dobru površinu koja se navodnjava.
Poljoprivrednici će moći da se priključe tako što će plaćati naknadu za vodu. A država daje i povraćaj kroz subvencije 50 odsto od uloženog novca za sisteme za navodnjavanje”, kaže Nedimović. Na pitanje šta su donele zakonske izmene koje se odnose na prodaju zemljišta, on kaže da “smo uspeli da popravimo većinu loših rešenja koje nam je doneo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”. “Važno je i da država ima pravo prečeg kupca, pa će ko poželi da proda zemlju građanima drugih država, morati prvo da je ponudi Srbiji.
Međutim, strance zasad odbija visoka cena jer je hektar najatraktivnijih oranica od 12.000 do 15.000 evra”, navodi ministar. Na pitanje koliko hektara je u vlasništvu stranih kompanija, Nedimović odgovara da se između 80.000 i 90.000 hektara nalazi u rukama različitih srpskih firmi čiji su osnivači kompanije iz drugih država. Odgovarajući na pitanje kada se očekuje početak gradnje farmi koje su u vlasništvu nemačke kompanije Tenis, ministar kaže da su oni dobili zemlju u zakup. “Zrenjanin i Kikinda su u proceduri i sledeći je Sečanj.
Do kraja godine očekuje se početak gradnje, prvo u Zrenjaninu, a u 2018. i početak rada”, navodi Nedimović. Na pitanje hoće li Srbija menjati Zakon o GMO da bi ušli u Svetsku trgovinsku organizaciju, ministar kaže da to “da li će se dozvoliti promet GMO ili ne, zavisi od političke odluke hoće li Srbija u STO ili ne”.
“Jedino je uspela Rusija da uđe u STO, a da ne dozvoli taj promet. Zasad se ništa ne radi po tom pitanju, osim što postoji Savet za bezbednost hrane koji se bavi analizom svih rizika”, navodi Nedimović.

Izvor: agronews.rs