Uspešna godina za ratare

Iako će konačni podaci o prinosima u ovoj godini biti objavljeni u martu 2021, već sada je jasno da je Srbija, kada je reč o žitaricama, imala uspešnu godinu. Prema rezultatima RZS-a od 5. septembra ove godine, u Srbiji je ostvarena proizvodnja pšenice od 2,9 miliona tona, što je za 17,3% više u odnosu na prošlu godinu. Očekivana proizvodnja kukuruza je oko osam miliona tona ili 9,6% više u odnosu na 2019. Očekuje se veća proizvodnja soje (15,1%), a manja suncokreta (8,8%) i šećerne repe (10,5%).

Valjevo: Opalo interesovanje za aroniju

Zbog niske cene i neorganizovanog otkupa, u valjevskom kraju poslednjih godina nije podignut nijedan novi zasad aronije. Ona je u ovom delu Srbije, punu deceniju, među poljoprivrednicima bila veoma popularna zbog, kako se smatralo, velike i brze zarade. Proizvođači ovog voća, koje se smatra veoma lekovitim, zbog toga su prinuđeni da aroniju prerađuju, a u svežem stanju prodaju je samo oni koji imaju manje plantaže. Inače, kada se aronija pojavila u Srbiji, cena je išla i do 2.500 din/kg.

Beograd povećava ulaganja u poljoprivredu

Podsticajna sredstva za opštinu Grocka 2016. godine iznosila su 2,1 miliona dinara, a 24,8 miliona prošle godine. Ovo je najbolji parametar koji pokazuje da Grad Beograd kontinuirano ulaže i povećava ulaganja u poljoprivredu, rekao je pomoćnik gradonačelnika Beograda Aleksandar Marković. On je 25. septembra posetio novoizabrano rukovodstvo Opštine Grocka sa kojim je razgovarao o budućoj saradnji.

Subvencije od 20.000 dinara po prodatom grlu tovne junadi

 

Vlada Srbije odlučila je da će proizvođačima tovne junadi za svako prodato grlo od 5. septembra do 30. oktobra biti isplaćena subvencija od 20.000 dinara

U saopštenju sa sednice Vlade Srbije navodi se da je zbog toga usvojena izmenjena Uredba o utvđivanju Programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačim, kroz otkup tržinih viškova tovnih junadi u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije Kovid 19.

Valjevska jagnjad preko Makedonije u Evropsku uniju

Uzgajivači ovaca u valjevskom kraju ove godine imali su velikih problema sa plasmanom jagnjadi i pre svega niskom cenom, ali bi se situacija mogla popraviti ukoliko zaživi izvoz preko Makedonije za zemlje EU. Prema zvaničnim podacima JP Agrorazvoj valjevske doline, na području Valejva ima oko 10.000 umatičenih grla sjeničke pramenke. Pre manje od mesec dana krenuo je izvoz jagnjadi u Makedoniju, odakle bi se jagnjeće meso plasiralo u zemlje EU. Razlog zašto posao ide preko Makedonije je što njihova klanica ima određene izvozne kvote jagnjadi za tržište EU.

Ministarstvo propisalo ko i kako može da kontroliše plodnost zemljišta

Ministarstvo poljoprivrede je donelo Pravilnik o uslovima za obavljanje kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta kojim se propisuju uslovi koje treba da ispuni privredno društvo ili drugo pravno lice u pogledu tehničkih i stručnih kapaciteta za obavljanje ovog posla. Pravilnik, između ostalog, propisuje da ovlašćena organizacija za određivanje osnovnih parametara plodnosti zemljišta, kao i referentna organizacija treba da raspolažu odgovarajućim radnim prostorom i imaju odgovarajuću tehničku opremljenost.

Nova izmena Uredbe o otkupu junadi do 23. septembra

Vlada će na predlog Ministarstva poljoprivrede, a prema sugestijama stočara, dopuniti Uredbu o novim podsticajima za prodaju junadi. Zbog velikog nezadovoljstva klaničara, izvoznika, ali i stočara zbog Uredbe o interventnom otkupu junadi i njenoj izmeni, predsednik Proizvodna grupe odgajivača tovnih rasa goveda Čedomir Keco obratio se pismom predsednici Vlade Ani Brnabić i ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću u kome se traži ponovna izmena Uredbe po hitnom postupku.

Počela berba kukuruza u Toplici uz rekordan rod

U Topličkom okrugu na blizu 8.000 hektara počela je berba kukuruza koji po rečima poljoprivrednih stručnjaka ove godine beleži rekordan rod koji na nekim njivama dostiže i 10 tona po hektaru. ”Prinosi su više nego dobri i kreću se od šest do sedam tona po hektaru , a na njivama gde su primenjene sve agrotehničke mere, prinosi su i 10 tona“, kaže savetodavac za ratarstvo Poljoprivredno stručne službe u Prokuplju Radovan Bjelica.