Mali: Potrebno održivo rešenje za penzije poljoprivrednika

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče da se radi na pronalaženju sistemskog rešenja za poljoprivrednike, odnosno za plaćanje PIO poljoprivrednih proizvođača, za vraćanje dugova koji im predstavljaju veliki problem, kao i da će se sa predlogom rešenja pred javnost izaći najverovatnije u prvom kvartalu sledeće godine. Mali je tako u Skupštini Srbije odgovorio na pitanje poslanika Arpada Fremonda koji je pitao kada će taj problem biti rešen i naveo da je potrebno problem rešiti i tako da bude srazmeran prihodima poljoprivrednika.

Zlatarski sir na korak od dobijanja sertifikata

U Novoj Varoši, na čijoj teritoriji se godišnje proizvede oko 10.000 tona sira, u toku je sertifikacija punomasnog zlatarskog sira, jednog od najznačajnijih autohtonih belih sireva. U postupak dobijanja oznake i imena porekla uključeno je dvadesetak vlasnika registrovanih objekata za proizvodnju i preradu mleka. Od zaštite geografskog porekla do sertifikacije, prešli su dug, višegodišnji put, koji će im, uz specifično podneblje, viševekovnu tradiciju i poštovanje savremenih standarda kvaliteta, doneti i sigurnost u poslovanju.

Robne rezerve kupuju dodatne količine merkantilnog kukuruza

Republička direkcija za robne rezerve obaveštava sve zainteresovane da će kupiti dodatne količine merkantilnog kukuruza rod 2020. godine, odnosno do 27.272.727 kilograma. Kukuruz treba da je domaćeg porekla, po ceni od 22 din/kg (u cenu je uračunat PDV).
Kukuruz će se kupovati od fizičkih lica – nosilaca poljoprivrednih gazdinstava koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, pravnih lica i ovlašćenih skladištara Direkcije.

Radno vreme pijaca u Beogradu

JKP “Gradske pijace” saopštilo je da će zelene pijace u njegovom sastavu u Beogradu raditi uobičajeno od 06.00 do 19.00 časova. Otvoreni tržni centar, buvljak, radi po zimskom režimu rada, svakog dana izuzev ponedeljka, od 08.00 do 16.00h. U skladu sa novim merama Vlade, pijace koje se nalaze u zatvorenom prostoru radiće po izmenjenom režimu. Pijaca “Palilula” radiće od 7.00 do 18.00 časova, dok će pijaca TC “Novi Beograd” raditi od 6.00 do 18.00h. Supermarketi koji se nalaze u sklopu pijaca “Palilula” i TC “Novi Beograd” radiće takođe do 18.00h.

Posle mangulice i moravka postaje sve traženija autohtona rasa svinja

U šumadijskoj opštini Knić sve više domaćinstava uzgaja autohtonu rasu svinja moravka. Zbog kvaliteta mesa i sve veće potražnje na tržištu knićanski poljoprivrednici najavljuju i osnivanje udruženja uzgajivača moravke radi lakšeg nastupa na tržištu. ”Radi se o jednoj sorti vrlo otpornoj na bolesti koja je pitoma i koja se lako drži i čuva. Malo hrane troši i koristi svaku vrstu hrane, tako da je izuzetno rentabilna za uzgoj”, objašnjava prednosti ove rase svinja, Miloš Samardžić, inicijator i osnivač udruženja ”Moravka“ u Opštini Knić.

Uvoz mesa u Srbiju ponovo raste

Uvoz mesa u Srbiju, koje se koristi uglavnom za predradu, ponovo raste.To meso uglavnom dolazi iz Evropske unije, gde su cene svinjskog mesa pale zbog afričke svinjske kuge i blokade nemačkog plasmana u Kinu.
Prema podacima Privredne komore Srbije, ukupan izvoz mesa i mesnih prerađevina u prvih devet meseci 2020. bio je u vrednosti 67,5 miliona evra, a uvoz oko 116 miliona evra.

Belgrade food show sledeće nedelje online

Ovogodišnji online međunarodni sajam visokokvalitetne hrane Belgrade food show biće održan početkom sledeće nedelje, od 23. do 25. novembra i okupiće predstavnike ključnih institucija zemlje i regiona, vodeće evropske eksperte i lidere industrije.
Učesnici će u sklopu konferencijskog  dela sajma imati priliku da čuju jedinstvene panel diskusije, intervjue i predavanja na teme kao što su stanje u industriji hrane, potrošačke navike, jedinstvena oznaka za kvalitet, Horeca sektor, finansiranje poslovanja i mnoge druge teme.

Predlog Ministarstva poljoprivrede o PIO stigao u resor finansija

Namirivanje poreza i doprinosa po ekonomskoj snazi gazdinstva i otpis dugova pojedinim poljoprivre nicima prema PIO fondu, uz određene uslove, neke su od stavki u predlogu resornog ministarstva koje je upućeno njihovim kolegama iz finansija. Kako Novosti nezvanično saznaju, poljoprivrednim proizvođačima za koje se utvrdi da imaju da plate nesrazmerno velika dugovanja i namete, u odnosu na ekonomsku snagu gazdinstva, biće ponuđen otpis dugovanja. Ako mu se oproste dugovanja, moraće da pristane na određene uslove, o kojima se još razmatra.