voćepovrćemesožitaricemlekojajainputi

Zanimljivosti

Leskovački zadrugari izvoze u Evropu

(23. 02. 2018.)

Iz Zemljoradničke zadruge “Zelena zvezda” ubuduće, upakovano povrće odlaziće na tržište. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima koja su na konkursu dobili od države, kupili su mašinu za pakovanje i liniju za sortiranje povrća.

Potrebna promena Zakona o poljoprivrednom zemljištu

(19. 01. 2018.)

Spremni smo za najširu raspravu o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji će morati da se menja jer nas njegovo spovođenje na terenu uverava na očigledne nedostatke, naveo je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na poljoprivrednom savetovanju Dobar dan, domaćine koje se održalo 17. i 18. januara na NS Poljoprivrednom fakultetu.

Čačak: Procvetala kajsija, zabrinuti voćari

(12. 01. 2018.)

U zasadu Radovana Danilovića iz sela Prijevor, kod Čačka, zbog nesvakidašnjih visokih temperatura procvetala je kajsija. “Imam pod zasadom kajsije oko četiri hektara i ovih dana sam primetio na desetine cvetova, dok se na granama nalazi veliki broj pupoljaka i belih balona.

Uljanoj repici i pšenici dobro bi došao “dobar” sneg

(9. 01. 2018.)

Uljana repica i pšenica dobro napreduju, ali bi im dobrodošao “dobar” sneg koji bi ih pokrio i dodatno pomogao da sačuvaju vlagu za prolećni razvoj, izjavio je juče direktor Udruženja “Žita Srbije” Vukosav Saković.

Inostrani krompir preplavio domaće tržište

(8. 12. 2017.)

Domaća proizvodnja krompira je prepolovljena, a uvoz preti da uništi i ovo malo proizvođača što je ostalo u Srbiji. Inostrani krompir je preplavio našu zemlju, uvozi ga ko stigne u raznim pakovanjima, sa deklaracijom ili bez nje, pa se kao takav raširio po svim trgovinskim lancima.

Nedimović: Agrarni budžet 2018. godine 11,8 odsto veći

(7. 12. 2017.)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je juče da će budžet za poljoprivredu u 2018. godini iznositi 44 milijarde dinara, što je kako je naveo, za 5,2 milijarde (11,8%) više nego ove godine.

Suša je presudila – rastu površine pod uljanom repicom

(21. 11. 2017.)

Suša u prethodnom periodu opredelila je poljoprivredne proizvođače koji seju uljanu repicu da povećaju površine pod tom uljaricom. Čak i oni koji nikada nisu sejali i možda nisu ni razmišljali o proizvodnji uljane repice, ove godine upustili su se u proizvodnju te ozime biljne vrste.

Neizvestan opstanak proizvodnje šećera

(10. 11. 2017.)

Početkom oktobra prestale su da važe izvozne kvote za pojedine vanevropske države, većinom za bivše kolonije i(li) države za koje Evropska unija ima politički interes, pa je izvoz šećera na najkurentnije tržište postao slobodan.

Posle Nove godine kilogram jabuka biće 100 dinara

(7. 11. 2017.)

Zbog manjeg roda pretpostavlja se da će cena najpopularnijeg voća nastaviti da raste. Jabuke se na novosadskim pijacama prodaju po ceni do 70 dinara i to nije znatno više nego prošle godine.

Uvezli smo za trećinu više svinjskog mesa nego prošle godine

(1. 11. 2017.)

U prvih sedam meseci ove godine Srbija je uvezla za trećinu više svinjskog mesa nego prošle godine, a proizvođačka industrija u toj grani beleži pad od oko tri odsto, tvrde u PKS.