voćepovrćemesožitaricemlekojajainputi

Zanimljivosti

Donirano 60 plastenika za porodice na KiM

(20. 06. 2018.)

Humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo” donirala je 30.000 evra za kupovinu 60 plastenika za porodice koje se bave poljoprivredom na teritoriji KiM. Predsednik te oganizacije Arno Gujon posetio je poljoprivrednike u Gračanici, Kosovskoj Kamenici, Mogili i Cernici kojima je pomoć uručena, i poručio da će zahvaljujući plastenicima sezona uzgoja povrća trajati znatno duže, čime će i proizvodnja biti veća.

Radna grupa: Kvalitet roda maline, uprkos svemu, dobar

(12. 06. 2018.)

U Beogradu je juče održan prvi sastanak Radne grupe za izradu strateškog dokumenta za unapređenje proizvodnje i tržišta maline na kojoj je zaključeno da će uprkos slabijem stanju zasada, usled nepovoljnih vremenskih uslova u prošloj i ovoj godini, kvalitet roda biti dobar.

Berba višanja u merošinskom kraju uskoro kreće

(8. 06. 2018.)

Berba nadaleko poznate oblačinske višnje na području opštine Merošina trebalo bi da krene početkom naredne nedelje, ali proizvođači još ne znaju po kojoj ceni će otkupljivačima predavati ovogodišnji rod.

Protivgradne mreže – najsigurnija i najskuplja zaštita

(31. 05. 2018.)

Svetska berza voća zahteva stabilnost u kvalitetu, standardizaciju, primenu svih agrotehničkih mera, a među njima i protivgradne mreže. Zahvaljujući državnim subvencijama u Srbiji, svake godine je sve veći broj površina pod ovim vidom zaštite.

Interesovanje za otkup organskog smrznutog voća iz Srbije

(23. 05. 2018.)

Tokom petodnevne posete Srbiji, šest nemačkih kompanija iskazalo je veliko interesovanje za saradnju kroz otkup domaćeg, organski gajenog, smrznutog programa malina, kupina i jagoda.

Zašto Srbija uvozi krompir?

(18. 05. 2018.)

Iako našu zemlju odlikuju veoma povoljni agroekološki uslovi za gajenje krompira uz tradiciju od 212 godina, iz leta u leto beleži se smanjenje površina pod ovom kulturom.

Još rano za preciziranje cene pšenice

(15. 05. 2018.)

Oni koji se obično oglašavaju u pogledu proizvođačke i otkupne cene pšenice, još ih nisu precizirali, kažu da je rano, očito iščekujući nalivanje zrna i izvesniju procenu prinosa.

Bez stajskog đubriva, srpske njive mogu postati neplodne

(17. 04. 2018.)

Organskih materija, pre početka intenzivne poljopivredne proizvodnje, u vojvođanskim njivama u drugoj polovini 20. veka bilo je više od pet odsto, a samo u poslednjih dvadeset godina sa 3,5 spali smo na tri odsto

Svinjarstvo - nestabilna, ali nezamenljiva grana privrede

(3. 04. 2018.)

Svinjarstvo je jedna od najnestabilnijih grana poljoprivrede, ali nekim stočarima je nezamenljiva. Za Boška Jurišića iz sremskog sela Šuljam kažu da je jedan od retkih mladih ljudi koji voli svinjarstvo.

Voćnjaci u Šumadiji pod mrazom

(22. 03. 2018.)

Temperaturna kolebanja i snežne padavine u martu nisu oštetile u velikoj meri voćnjake u Šumadiji, iako je primećeno izmrzavanje kod određenih sorti kajsije koje cvetaju ranije. “Tamo gde je već došlo do izmrzavanja bitno je da se biljke drže u dobroj kondiciji, da se vrši redovna zaštita u toku vegetacije da bi se biljka sačuvala i da bi pripremila rod za sledeću godinu.