Iran zainteresovan za uvoz govedine i piletine iz Srbije

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović rekao je, posle razgovora sa zamenikom iranskog ministra poljoprivrede Hamidom Rasulijem u Beogradu, da je Iran izrazio potrebu za uvozom goveđeg i pilećeg mesa iz Srbije. Ministar je rekao da je Rasuliu, koji je i direktor državne poljoprivredne kompanije ”Agriculture support services company“, ukazao i na mogućnost saradnje kada je u pitanju proizvodnja i distribucija semenske robe iz Srbije na iranskom tržištu. ”Konstatovali smo da je naša saradnja i do sada bila vrlo intenzivna.

Poziv na onlajn edukaciju “Digitalno osnaživanje mladih poljoprivrednika“

U subotu, 25. maja, od 10 do 12 časova, Mladi poljoprivrednici Srbije organizuju onlajn edukativno- informativnu tribinu “Digitalno osnaživanje mladih poljoprivrednika“ na Zoom-u. Na tribini će se obrađivati teme: upravljanje e-Agrarom, lokalne i nacionalne mere podsticaja, IPARD program i program Svetske banke 50:40:10. Učesnicima će se, pre svega, biti predstavljena rešenja za probleme koji se mogu javiti pri upravljanju nalogom na e-Agraru, a takođe i pri podnošenju zahteva za subvencije i podsticaje.

Više od dve trećine nosilaca poljoprivrednog gazdinstva starije od 56 godina

Radna snaga u poljoprivredi Srbije broji 1,15 miliona ljudi, članova porodičnih domaćinstva je 1,13 miliona, dok broj stalno zaposlenih na porodičnim gazdinstvima iznosi 1.070, od čega je 10 odsto žena, navodi se u juče objavljenoj brošuri RZS-a, Popis poljoprivrede 2023. Najveći broj nosilaca porodičnih gazdinstava, njih 44,72 odsto su stariji od 65 godina, dok je sledeća po brojnosti grupacija od 56 do 65 godina gde je 24,51% od ukupnog broja, što znači da je više od dve trećine nosilaca porodičnih gazdinstava starije od 56 godina.

U Golupcu osnovan Lokalni fond za razvoj poljoprivrede

Juče je opština Golubac potpisivanjem ugovora o osnivanju Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede postala šesnaesta opština u Srbiji u kojoj je osnovan ovakav fond. Inicijativa za osnivanje Fonda pokrenuta je kao deo projekta ”Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede” koji će uz podršku USAID-a u opštini Golubac sprovesti Fondacija Ana i Vlade Divac, Regionalna razvojna agencija Braničevo-Podunavlje, opština Golubac i Projekat ”Velika mala privreda”.

Promet robe na produktnoj berzi od 13. do 17. maja 2024. godine

U nedelji za nama zaključen je prvi berzanski ugovor za novi rod pšenice. Već četvrtu nedelju za redom kukuruz je zauzeo dominantno mesto u trgovanju, dok su cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda i ove sedmice nastavile rast. Tokom ovih pet radnih dana preko Produktne berze je prometovano 4.170,00 tona robe, ukupne finansijske vrednosti 103.429.500,00 dinara.

Poljoprivredni sajam počinje u subotu – 1.200 izlagača iz 40 zemalja sveta

Međunarodni poljoprivredni sajam će za sve posetioce kapije otvoriti u subotu 18. maja, a trajaće do četvrtka 23. maja. Tema ovogodišnjeg Sajma – Zelena poljoprivreda – posebno je ktuelna, i naglašava značaj održive poljoprivredne prakse. ”Mi se zajednički spremamo da uspešno odgovorimo na izazove koje nam svima nameće budućnost, počevši od klimatskih promena do usvajanja naprednih tehnologija. EU je posvećena podršci Srbiji u ovom nastojanju.

Kukuruz se presejava, soja još seje, a suncokret u dobrom stanju

Setva kukuruza trebalo je da bude gotova u optimalnom roku, u aprilu, ali nisu svi ratari završili posao, ne zato što kukuruz nisu na vreme posejali, već što su zbog suše i vetra morali da ga presejavaju. Iako su nedavne kiše donele olakšanje usevima, zemljište je i dalje suvo, navodi Goran Bekavac iz NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Setva suncokreta, koji bolje podnosi sušu, još uvek traje, a prema procenama Udruženja “Industrijsko bilje”, površina pod suncokretom trebala bi biti slična prošlogodišnjoj, oko 270.000 ha.

Proizvođači već traže berače maline

Iako se o otkupnoj ceni ali i rodu crvenog zlata u Srbiji još uvek polemiše, malinari ivanjičkog kraja su bez obzira na sve teškoće, već počeli da traže radnike. Oglasi za beračima preplavili su društvene mreže i lokalne portale. Pronaći adekvatnu radnu snagu već godinama unazad nije nimalo lako, iako za nepunih mesec dana rada mogu dobro da zarade. ”Već smo dali oglas, kako bi ranije pronašli berače za ovu sezonu. Dnevnica je 4.000 dinara, a uz to imaju obezbeđenu hranu i smeštaj. Iako cena maline još nije poznata, mi naš rod ne želimo da prepustimo slučaju.

Ponovo buknula afrička kuga

Poslednja epidemija afričke kuge trajala je pola godine i tek što je suzbijena, pojavila se ponovo. Prema zvaničnim podacima Ministartsva poljoprivrede, sada je ima u Šidu, Smederevu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Grockoj, Kraljevu. Na farmama na kojima se pojave zaražene svinje, mora odmah da se izvrši eutanazija, da se uklone svi leševi i da se proglasi zaraženi i ugroženi krug. Nenad Budimović iz PKS napominje da od afričke kuge obolevaju samo svinje, ali da se bolest lako širi. Jedan od uzroka bolesti su nehigijenski obori.