Poljoprivrednicima dizel po povlašćenoj ceni na NIS-ovim pumpama

Vlada Srbije usvojila je juče izmenjenu uredbu o ograničenju cena derivata nafte kojom je poljoprivrednim proizvođačima omogućeno da na pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) kupuju do 400 litara evro dizela po ceni koja ne može biti veća od 179 dinara po litru. Po toj ceni mogu da kupuju gorivo samo registrovana poljoprivredna gazdinstva, koja su za te namene dobila odgovarajuće kartice.

Poljoprivrednici saopštili predstavnicima Vlade kakvu robnu berzu traže

Član Upravnog odbora Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Danijel Kovačić rekao je da su na jučerašnjem sastanku predstavnicima Vlade Srbije saopštili da žele robnu berzu sa mogućnošću trgovanja robnim zapisima i terminskim ugovorima i da od njih očekuju da se to sprovede u praksi. On je posle sastanka u Vladi na kojem su izložili taj zahtev, a jedan je od tri najvažnija zbog kojih su poljoprivrednici traktorima blokirali puteve, rekao da je razgovor o budućem modelu funkcionisanja robne berze bio okviran.

Niska otkupna cena meda demotivišu mlade pčelare

Iako je sezona u pčelarstvu bila zadovoljavajuća, pčelari ne mogu da budu zadovoljni zbog niske otkupne cene, tvrde pčelari u Kikindi. Kilogram meda od uljane repice prodaje se za 1,6 evra, dok je cena suncokretovog meda 1,8 evra. Niska cena i slaba prodaja demotivišu profesionalne pčelare, ali i mlade da počnu da se bave tim zanimanjem, objašnjava predsednik Udruženja pčelara Kikinde Miloš Jančić. Oprema u pčelarstvu i sav potrošni materijal poskupeli su za oko 50 procenata.

Tržište Izraela nudi znatne mogućnosti za srpsko voće i povrće

Tržište Izraela nudi znatne mogućnosti našim kompanijama u prehrambenom sektoru, posebno izvoznicima zamrznutog i sušenog voća i povrća, džemova i namaza. Velika je potražnja za zamrznutim programom, a izraelski uvoznici i distributeri, zbog novonastale situacije, traže alternativna tržišta i nove dobavljače. Privredna komora Srbije i Predstavništvo u Jerusalimu biće podrška svim našim proizvođačima i izvoznicima koji žele da plasiraju svoje proizvode na ovo tržište, istaknuto je na sastanku u PKS.

Jedinstvenost srpskih vina od grožđa lokalnih sorti

Srbija raspolaže sa 19.973 hektara pod vinovom lozom a površine imaju trend rasta u poslednjih nekoliko godina. U okviru rejonizacije vinogradarskih područja tri vinogradarska regiona obuhvataju ukupno 22 rejona sa 77 vinogorja, a prosečna starost vodećih vinograda je 10-20 godina. Tokom prošle godine na teritoriji cele Srbije poslovalo je 450 proizvođača registrovanih za proizvodnju vina koja se stavljaju u promet.

Produžen rok za prijave za učešće u javnom pozivu za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama za traktore

Do 8. decembra produžen je rok za učešće u javnom pozivu za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama za traktore, koji je raspisala Agencija za bezbednost saobraćaja.
 “Vlada Srbije finansira celokupan iznos zaštitnog rama. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture opredelilo po 125 miliona dinara za 2022, 2023. i naredne godine će biti u planu”, rekao je Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Zašto Vlada Srbije poljoprivrednike neće da oslobodi akcize na dizel?

Devetog dana protesta, predstavnici četiri poljoprivredna udruženja bili su na pregovorima sa premijerkom u Vladu Srbije, gde im je obećano delimično ispunjenje zahteva. Kako za Danas kaže poljoprivrednik Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrede, ovo je bio sastanak sa ciljem da se spuste tenzije i udalji od retorike da su protesti politizovani. Govoreći o epilogu prvog sastanka, Slankamenac kaže da su nadležni najavili rad na uređenju robne berze, odnosno, na uvođenju terminske prodaje.

Da li će svinjsko meso biti sve skuplje ili će uskoro pojeftiniti?

Najnovija projekcija Narodne banke Srbije kaže da će prosečna inflacija u ovoj godini iznositi 12,5 odsto, da bi u sledećoj godini rast cena dostigao prosečnih 4,6 odsto, a jedna od komponenti koje bi trebalo da doprinesu ostvarenju takvog scenarija je usporavanje rasta cena hrane. Cene svinjskog mesa značajno su rasle poslednjih godina, i to za 19,7 odsto u 2021. godini i 26,3 odsto u 2022. godini, dok je u septembru zabeležen međugodišnji rast od 17,7 odsto.