Čuvanje ovaca - jedno od deficitarnih poslova u Srbiji

 

Jedno od deficitarnih poslova u Srbiji jesu i čobani – profesija koja lagano nestaje ne samo kod nas nego i širom Evrope.
Ovih dana na jednom od popularnih domaćih foruma za razmenu informacija u stočarstvu razvila se diskusija među poljoprivrednicima kada je jedan od učesnika iz zapadne Srbije zatražio pomoć.  – Da li neko zna nekoga ko bi radio kao pastir za ovce? Stado od oko 90 ovaca i njihova jagnjad – pitao je poslodavac, a potom su krenula da stižu različita pitanja.
Na prvom mestu kolika je plata i šta se još uz zaradu kandidatima nudi.
Iskusni stočari otkrili su da mesečna zarada pastira uglavnom zavisi od broja životinja o kojima će brinuti.
Tako se trenutno čobanima u Srbiji najčešće nu U ovom slučaju mesečna plata bila bi 400 evra.
Međutim, već nekoliko dana, u grupi koja okuplja više od 800 članova, nije se javio niko ko bi taj posao radio ili preporučio nekog od svojih kandidata.
Slične probleme imaju i uzgajivači životinja u Evropi.
Krajem februara objavljena je zanimljiva vest da je u Italiji osnovana škola za pastire, a ovog meseca planirano je da počne i prvi kurs za sve one koji žele da žive ”novi život u idiličnim apeninskim planinama”. Italijanski mediji preneli su da je stiglo stotine prijava za obuku jer su mladi odlučni da se vrate tradicionalnim zanimanjima koja su bila napuštena poslednjih decenija.
Polaznici škole, koja će u početku biti otvorena za samo šest osoba, biraju se na osnovu prethodnog iskustva i motivacije. Kurs uključuje teorijski i praktični deo, koji podrazumeva jednomesečni boravak sa stadom ovaca u apeninskim šumama, lekcije poput šišanja ovaca, uzgoja i zaštite od predatora.