Na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu kompanije iz 17 zemalja

Izložba mehanizacije, stočarstva i genetskih potencijala, kao i transferi znanja, takmičenje u gastronomiji i
peski proizvodi od hmelja, naći će se u ponudi na 88. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i 53. Sajmu lova i ribolova, kao i Sajmu ekologije, koji se u Novom Sadu održavaju u od 18. do 24. septembra. Dugoočekivane priredbe organizovane na tradicionalan način, okupiće male proizvođače i velike kompanije iz 17 zemalja, u skladu sa epidemiološkim merama.
Organizatori sajma najvili su da će na Sajmu poljoprivrede biti predstavljena nacionalna izložba stočarstva, genetskih potencijala i organskih proizvoda, ali i defile nagrađenih grla, koja su pod pokroviteljstvom resornog ministarstva.
Takođe, na Sajmu će biti organizovana izložba i ponuda poljoprivrednih mašina kao i 5. Međunarodno takmičenje kuvara.

U Novom Sadu predstaviće se i distributeri opreme za lov i ribolov, dok će atraktivnosti doprineti izlagači koji upravljaju zaštićenim površinama i bave se unapređenjem lovstva i ribarstva u Srbiji. Zemlja partner i podrška novosadskog sajma je Češka. “Novosadski sajam poljoprivrede je idealni prostor za uspostavljanje uzajamne saradnje između dve zemlje i veliko mi je zadovoljstvo što su se ostvarili uslovi da se sajam održi s obzirom na to da je epidemiološka situacija nepovoljna”, kaže ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta i dodaje da Češka na sajmu učestvuje od 2017. godine.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović istakao je da je za Srbiju veoma važno da se sjam održi, jer se na njemu promovišu domaći proizvodi koji su interesantni stranom tržištu, kao i investitorima.
“U ovoj godini u Srbija je ostvarila suficit u izvozu prehrambene robe za sedam meseci u vrednosti ukupnog izvoza 2010 godine. Višak izvoza nad uvozom ove godine ostvaren je u vrednosti od 1,07 milijardi”, rekao je Mahmutović ističući važnost izlaganja domaćih proizvoda. Organizatori su najavili da će potvrda o vakcinaciji ili preležanoj infekciji virusom korona, biti neophodna za ulazak na sajam, a da će nevakcinisani posetioci morati da urade besplatan antigenski test koji obezbeđuje Sajam. Posetioce od 18. do 24. septembra pored sajamskih akcija, degustacija i brojnih atrakcija, očekuje i poklon nagradna igra u kojoj se mogu osvojiti vredne nagrade kao traktor ili pneumatska sejalica.