Na Sajmu poljoprivrede 1.500 izlagača

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu biće održan od 9. do 15. maja i okupiće rekordnih 1.500 izlagača iz 60 zemalja, najavili su juče organizatori.

Zemlja prijatelj 82. Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Italija, a prvi put na Novosadskom sajmu nastupa i jedna od najvećih poljoprivrednih kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata “Al Dahra”.

Posetioci će moći da vide više od 1.300 najreprezentativnijih grla iz domaćeg uzgoja, a svojevrsna izlagačka poslastica biće i kombajn za šećernu repu čija cena iznosi čak 500.000 evra.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković kazao je na konferenciji za novinare da je reč o najznačajnijoj poljoprivrednoj manifestaciji u Srbiji i regionu. “Već sada imamo prijavljeno više od 1.500 izlagača što je svojevrstan rekord, u poslednjih par godina nismo imali toliki broj izlagača. Sav izložbeni prostor, pre svega spoljni, u obimu od 40.000 metara kvadratnih je u potpunosti iznajmljen i očekujemo da ćemo imati izuzetnu posećenost”, kazao je Cvetković.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković navela je da će to ministarstvo, kao i prethodnih godina, podržati Nacionalnu izložbu stoke koja je najveća izložba ovog tipa na Balkanu. “Uz našu finansijsku podršku i organizacionu pomoć Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje Serbia organica i udruženja Futoški kupus, na sajmu će biti održana Izložba organskih proizvoda”, rekla je ministarka.

Tokom održavanja sajma srpska ministarka poljoprivrede će, kako je najavila, imati niz bilateralnih sastanaka sa kolegama iz Ruske federacije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Austrije. Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco podsetio je na tradicionalnu dobru saradnju dve zemlje u toj oblasti, dodajući da će u italijanskom paviljonu svoje proizvode i tehnologije predstaviti 10 firmi iz te zemlje.

Predstaviće se italijanske firme iz oblasti proizvodnje mašina i opreme za poljoprivredu, postrojenja za mlekarsku, mesnu i prehrambenu industriju, sistema za tretiranje voća i povrća posle berbe, sistema za navodnjavanje, a svoje proizvode će predstaviti i proizvođači sadnica voća. Manco je rekao da će zahvaljujući saradnji sa ministarkom Bogosavljević Bošković u ovoj godini biti realizovano još važnih italijanskih investicija u Srbiju, poput “Ferera”, ali i dodao da ne voli da otkriva detalje poslova dok oni nisu završeni.

Izvor: Tanjug