PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI U NOVOM SADU od 27.juna do 01. jula 2022

Pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda obeležio je proteklu nedelju na Produktnoj berzi. Veća dinamika na berzanskom tržištu dovela je do povećanog obima trgovanja. Najviše se trgovalo kukuruzom i uljanom repicom. Ove nedelje ukupno je realizovano 10.490 tona robe, čija finansijska vrednost dostiže 519.349.150,00 dinara.

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena belog kristal šećera i mleka.

Takođe, Robne rezerve robne će otkupiti do 131.000 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda.

 

Vlada Srbije donela je Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je određena maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera od 96,99 dinara po kilogramu za sva pakovanja, a UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti od 113,99 dinara po litru.

Očekuje se 3,5 miliona tona pšenice i sedam miliona tona kukuruza

Srbija ove godine očekuje žetvu od 3,5 miliona tona pšenice i u slučaju povoljnih meteo uslova, kukuruza nešto više od sedam miliona tona, izjavila je pomoćnica ministra poljoprivrede Vedrana Ilić. Srbija ima i značajnu proizvodnju suncokreta, šećerne repe i soje, rekla je Ilićeva i dodala da trenutno imamo dovoljno hrane za sopstvene potrebe, ali i za ceo region i tradicionalne kupce.

Srbija će dobiti kvote za izvoz sira, alkoholnih napitaka i cigareta u EAEC

Evroazijska ekonomska zajednica (EAEC) obezbediće Srbiji bescarinske uvozne kvote za određene vrste sireva, alkoholnih tinktura i cigareta za 2023. godinu, prenose ruski mediji. Prema nacrtu odluke EAEC, bescarinska kvota do 400 tona godišnje važiće za neke vrste sireva i puter. Kvota za izvoz u Rusiju je 253,53 tone, Jermeniju 2,07 tona, Belorusiju 20,04 tona, Kazahstan 121,4 i Kirgiziju 2,96 tona. Srbija će bez carine moći da izveze 35.000 litara čistog alkohola godišnje u vidu alkoholne tinkture dobijene destilacijom vina od grožđa ili komine grožđa.

Promet robe na produktnoj berzi od 20. do 24.juna 2022. godine

Najvažnije iz protekle nedelje:

  • spot ugovori za pšenicu i uljanu repicu rod 2022.
  • smanjen obim trgovanja

Prvi spot ugovori za pšenicu i uljanu repicu novog roda obeležili su ovu nedelju na Produktnoj berzi. Slaba tražnja i dalje utiče na smanjeni obim trgovanja. Tokom ove nedelje, prometovano je 950 tona robe, ukupne finansijske vrednosti 48.856.750,00 dinara.

Žetveni dan 2022. u petak, 1. jula

Zadružni savez Vojvodine, zadruga “Nizina“ iz Plavne i zadruga ”Lovrenac“ iz Mledenova organizuju tradicionalnu manifestaciju ”Žetveni dan“. Ovogodišnja manifestacija održaće se na potesu Plavna – Mladenovo, u petak, 1. jula. Partnersku podršku i ovog puta daju Privredna komora Vojvodine, Garancijski fond AP Vojvodine i kompanija KITE doo.

Eurostat: Hrana u Srbiji najskuplja u regionu

Prema podacima evropske agencije za statistiku Eurostat, u Srbiji su hrana i bezalkoholna pića najskuplji u regionu, a među članicama Evropske unije cene tih proizvoda najviše su u Luksemburgu. Cene robe široke potrošnje i usluga u Srbiji su na nivou od 60 odsto proseka EU, pokazuju podaci Eurostata za 2021. godinu. Hrana i piće su za 15 odsto jefitniji od evropskog proseka, ali su skuplji nego u Albaniji (82,6 odsto od proseka EU), Crnoj Gori (81,5 odsto), Bosni i Hercegovini (78,4 odsto) i Severnoj Makedoniji (64,2 odsto).

Počela berba višanja, cena istog momenta oborena

Otkupljivači višanja, samo par dana nakon što je na području opštine Merošina krenula berba, otkupnu cenu prve klase snizili su sa 70 na 60 dinara, a otkupnu cenu druge klase sa 50 na 40 dinara. Stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Merošina Zoran Jović kaže da voćari sa razlogom sumnjaju da će neke značajnije količine višanja prodati po prvoj klasi. ”Otkupljivači ponude višu cenu za prvu klasu, ali kad krene berba, krene i priča kako imaju mnogo robe i otkup stane, a voćari pristanu da predaju sav rod kao drugu klasu“, rekao je Jović.