Forum poljoprivrednih politika u Vrnjačkoj Banji

Forum poljoprivrednih politika (APF) 2021 održaće se 20. i 21. oktobra u Vrnjačkoj Banji. Tema ovogodišnjeg događaja je “Zelena agenda za zapadni Balkan: Obaveze i trenutno stanje”. Forum je dvodnevni događaj koji ima za cilj donošenje preporuka za kreiranje regionalnih politika u jugoistočnoj Evropi vezano za poljoprivredu i ruralni razvoj koji uključuje sve relevantne regionalne i međunarodne aktere. APF je snovan 2001. godine kako bi se olakšalo kreiranje poljoprivrednih politika u emljama jugoistočne Evrope.

Francuska zabranjuje plastičnu ambalažu za voće i povrće

Francuska će od januara 2022. godine zabraniti plastičnu ambalažu za gotovo svo voće i povrće, saopštilo je francusko Ministarstvo životne sredine.
Sprovodeći zakon iz februara 2020. godine, vlada je objavila spisak od oko 30 vrsta voća i povrća koje će od 1. januara morati da se prodaje bez plastične ambalaže.

Nesvrstani: Ogromna izvozna tržišta i potencijalni investitori

Zemlje okupljene u Pokret nesvrstanih predstavljaju odličnu priliku za privredu Srbije da obnovi nekadašnje dominantne pozicije na tim velikim tržištima, u sektorima poput građevinarstva, agrara i infrastrukture do IT-ja i najsavremenijih tehnologija.
Među članicama Pokreta nesvrstanih su i finansijski moćne zemlje i potencijalni ulagači u srpsku privredu, poruka je Poslovnog foruma održanog na marginama jubilarnog skupa povodom 60 godina osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu.

Nikad bolja cena suve šljive

      Na svetskom tržištu velika je potražnja za suvom šljivom, jer je nema dovoljno. Prerađivači i izvoznici u valjevskom kraju zadovoljni su sezonom. U domaćinstvu Đurđevića, gde se šljiva suši svake godine, gotovo da ne mogu da se sete sezone sa ovako dobrom otkupnom cenom.
    Suvu šljivu prodaju za dva i po evra, što je duplo više nego prošle godine. Ovu sezonu porede sa najboljim godinama od pre više decenija. Definitivno je manjak robe trenutno na svetskom tržištu.

Proizvođači jabuka se okreću Bliskom istoku i Indiji

Berba jabuka u čačanskom kraju privodi se kraju. Čačanski voćari su poslednjih godina svoje plodove u kamionima slali za Rusiju, ali kako se klima i geopolitika menja srpsko voće sada mahom završava u zemljama Bliskog istoka. Po prvi put će za Indiju krenuti crveni delišes iz čačanskog kraja. “Godinama sam unazad poslovao sa Rusijom, ali kako je vreme odmicalo počeli su da gledaju svaku pecku na jabuci i da vraćaju kamione. Sve su prilike da će moje voće po prvi put završiti i u Indiji.

Festival-TESTIVAL

 

Narednog vikenda 09.-10.10.2021. godine, se u Beogradu održava "Festival-Testival" u hali Dorćol Platz-a ul. Dobračina 59b. Posetioci će imati priliku da prisustvuju na preko 6 radionica vrhunskih majstora kulinarskih veština i posetite štandove više od 20 izlagača!

Etno sajam "Izvorno iz Krajine" u Negotinu

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe iz Negotina, "Agroznanje" iz Zaječara i "Poljosavet" iz Knjaževca, u saradnji sa lokalnim samoupravama ovih gradova, a uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, organizovaće 8.  i 9. oktobra Etno Sajam "Izvorno iz Krajine" u Negotinu.

Učešće su potvrdile Poljoprivredne savetodavne i stručne službe  Srbije,  Udruženja pčelara, proizvođači vina, narodnih rukotvorina i autentične hrane karakteristične za krajeve iz kojih izlagači dolaze.