Konkurs za otkup tovne junadi pomeren do 20. novembra

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o izmenama i dopunama uredbe o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz otkup tržišnih viškova tovnih junadi u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije covid-19. Pravo na finansijsku podršku kroz otkup tovne junadi ima otkupljivač sa sedištem u Republici Srbiji i koji je izvršio otkup tržišnih viškova junadi od poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srbije u periodu od 5. septembra do 20. novembra, umesto do 30. oktobra 2020. godine kako je bilo prethodno predviđeno.

Rastu cene pšenice i kukuruza zbog straha od korone i suše

Na skok cena kukuruza sa 15 din/kg na početku berbe na sadašnjih 19 dinara na njenoj polovini uticala je i korona, ali pre svega suša u Rumuniji i kašnjenje berbe u Ukrajini. Strah od novog talasa korone, zbog čega države prave zalihe, te ulaganja velikih investicionih fondova u trgovinu poljoprivrednim proizvodima, za posledicu su imali i veliki skok cena pšenice u Srbiji, koja je za tri meseca poskupela gotovo četiri dinara, kažu stručnjaci.

Višestruki značaj prerade otpada u industriji hrane

Na onlajn radionici projekta “Budućnost srpske industrije hrane” govorilo se o zahtevima iz oblasti bezbednosti hrane, inspekcijskom nadzoru, ali i onlajn prodaji hrane, položaju malih proizvođača hrane, kao i “Zero Waste” konceptu i iskorišćenosti otpada iz prehrambene industrije. “Zero waste” koncept je sve popularniji u svetu, ali se sve uspešnije primenjuje i u Srbiji. Proizvođači prelaskom na ovaj koncept mogu da smanje gubitke, iskoriste nusproizvode i povećaju portfolio svojih proizvoda.

Pozv za učešće na sajmu ”BIOFACH”

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza i Nacionalnom asocijacijom za razvoj organske proizvodnje Serbia Organica organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na predstojećem međunarodnom sajmu organske hrane ”BIOFACH“ 2021, koji će se održati u Nirnbergu u periodu od 17. do 20. februara 2021. godine. Na sajmu ”BIOFACH“ su srpski organski proizvođači prisutni već godinama u okviru nacionalnog štanda. Rok za prijavu je do petka, 30. oktobra do 16 časova.

Još dozvola za izvoz mlečnih proizvoda u Kinu

Nakon višemesečne intenzivne saradnje, razmene dokumentacije i stalne komunikacije sa Upravom Carine NR Kine, koji su usledili nakon audita od strane kineske inspekcije, u ovom trenutku se na Listi registrovanih izvoznika proizvoda od mleka nalazi ukupno pet mlekara: Mlekara Ub, Mlekoprodukt, Megle Srbija, Imlek AD i Somboled. Ovo je prvi put da je odobren sektor mleka a izvoz u Kinu, koja predstavlja najveće svetsko tržište i samim tim značajan izvozni potencijal za srpske prerađivače mleka.

Mladi uzgajivači ovaca od Kragujevca do Čačka odlučili da udruže snage

Devetorica mladih, vrednih, uglavnom veterinara, agroinženjera i inženjera stočarstva, domaćina iz devet mesta od Kragujevca, Despotovca, Jagodine, preko Kruševca i Smedereva do Čačka, pokrenuli su ozbiljne farme ovaca i ujedinili se u zajedničku zadrugu. Zahvaljujući njima i njihovom primeru i srpska sela sve više počinju da budu pod konac. Krase ih uređene farme, krcate hale, i hangari, automatske čistilice, hranilice, mašine, traktori, ali i nove ideje i nova energija.

Ratari dočekali dobre cene

Srpsko tržište najvažnijih ratarskih kultura zahvatio je talas visokih cena i poljoprivrednici u ovom momentu mogu biti zadovoljni jer su uslovi za prodaju njihovih proizvoda bolji nego što se očekivalo. Soja je dostigla 350 evra po toni, kukuruz ”na fobu“ je 150 evra, pšenica je oko 170 evra sa potencijalom za rast. Tržište jeste uzdrmano, cene su prilično i neočekivano visoke, a na sve to je uticalo nekoliko faktora.