Duplo veća otkupna cena šljive u Topličkom kraju

Ovogodišnja otkupna cena šljive sorte ”čačanska rodna“ biće 30 dinara po kilogramu što je gotovo duplo više nego 2020, kada se za kilogram tog voća plaćalo od 15 do 20 dinara, tvrde otkupljivači u prokupačkom kraju. I kada je u pitanju šljiva ”stenlej“, koja se na prokupačkoj teritoriji nalazi na površini od skoro 2.000 hektara, očekuje se da otkupna cena bude znatno viša u odnosu na prošlu godinu, kada se kretala od 20 do 25 dinara po kilogramu.

Lopovi haraju ivanjičkim malinjacima

Prema rečima proizvođača malina, do sada je iz zasada u ovom kraju ukradeno preko 1.000 kilograma crvenog zlata. Oni ordiniraju noću, a pretpostavlja se da je u pitanju veća grupa, jer za nekoliko časova mogu da uberu oko 300 kilograma malina.
“Sa lampama na glavi, ljudi koji su videli malinjake iz daljine kažu da je slika kao da su svici u zasadima. Kod mene su dva puta upadali i odneli preko 400 kilograma malina, a ja nisam jedini. Videli su verovatno da na taj lak način mogu da zarade novac.

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI od 19. do 23. jula 2021. godine

 

Tokom nedelje za nama, došlo je do povećane aktivnosti robno-berzanskih učesnika u odnosu na prethodnu sedmicu. Osnovni uzrok je skok cene pšenice, koja je bila najtraženija berzanska roba. Ukupan promet je iznosio 3.267 tona, što je za  243,92% više nego prethodne nedelje, dok je finansijska vrednost prometovane robe viša za 249,58%.

Ovogodišnji prinos pšenice iznad proseka

Žetva pšenice u Srbiji je završena, a ukupan prinos je rekordnih oko 3,4 miliona tona, izjavila je direktorka udruženja ”Žita Srbije” Sunčica Saković.

”Požnjeveno je oko 98 odsto pšenice i može se smatrati da je žetva završena jer ostatak od dva odsto neće bitnije promeniti podatke o ukupnom prinosu“, rekla je Savović.
Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da se čeka da se požnje i poslednja njiva da bi se prikupili podaci o rodu, ali da je prinos iznad proseka.