NALED: Prijava poljoprivrednih gazdinstava u nekoliko klikova od 2023.

Uspostavljanje platforme eAgrar najavljeno je za narednu godinu, a više od 450.000 poljoprivrednih gazdinstava registrovaće se četiri puta brže i jednostavnije nego do sada. Takođe, svi poljoprivrednici moći će elektronski da podnesu zahteve za subvencije, zbog čega je uvođenje ovog digitalnog rešenja glavni prioritet koji Savez za hranu i poljoprivredu u NALED- u nominuje za novu Vladu.

Svinjetina postaje deficitarna roba u Nemačkoj

Mnogi farmeri u Nemačkoj odustali su u poslednje vreme od uzgoja svinja, neki su prezaduženi, drugi zbog rastućih troškova proizvodnje ne vide budućnost za nemačko svinjarstvo, upozorio je Hubert Keliger, član odbora Udruženja industrije mesa.
Meso će postati deficitarna roba, a na policama trgovina neće biti domaćih proizvoda. Ističe se da je populacija ovih životinja prošle godine pala na najniži nivo u poslednjih 25 godina, a ove godine se očekuje pad za još 10%. Trenutno, klanice rade u jednoj smeni.

Da li su beogradske pijace spremne za rekonstrukcije

Za mnoge, pijace su najbolje ogledalo društva, a u svetu su odavno i turistička atrakcija. Svako prilagođavanje modernim konceptima, zbog toga mnogi uzimaju sa rezervom. Međutim, prilagođavanje modernom konceptu, ima mnoge pogodnosti za kupce svih generacija. “Sve veći broj ugostitelja u poslednje vreme odlučuje se za živopisni ambijent beogradskih pijaca. Tu prednjače Palilulska i Zemunska pijaca”, objašnjava iz JKP “Beogradske pijace” Jelena Nikolić. Ovo preduzeće je revitalizovalo 14 od ukupno 30 pijaca o kojima brinu.

Jabuke u skladištima čekaju povoljnije uslove na tržištu

Skladišta u kojima članovi Udruženja voćara ”Čačanska jabuka” čuvaju svoju robu, puna su do vrha. Zalihe jabuka miruju, jer voćari čekaju neke povoljnije uslove na tržištu i pre svega bolju cenu. Najveće tržište na koje je odlazila čačanska jabuka je Ruska Federacija, ali usled sukoba u Ukrajini transport robe je, ne samo otežan, već i znatno poskupeo.
”Zastoj je na tržištu i prodaja još nije krenula. Neke količine su otišle u vreme berbe, ali je sada naišao mrtav period.

Poljoprivrednicima obećano da će se svi dugovi države izmiriti do kraja 2022.

Poljoprivrednik Vukašin Baćina, koji je juče predvodio delegaciju poljoprivrednih proizvođača na razgovorima sa resornom ministarkom Jelenom Tanasković, izjavio je da su dobili obećanje da će država poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji isplatiti sve dugove do kraja 2022. godine. On je, posle završetka razgovora, rekao da se dugovanja odnose na premije za mleko za treći kvartal, podsticaje za tovnu junad i muzne krave za godinu dana, podsticaje za mehanizaciju za dve godine i premije za ovogodišnji rod suncokreta.

Proizvođači mleka traže da premija za mleko bude 15 dinara

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga insistira da Ministarstvo poljoprivrede donese odluku da premija za mleko za treći i četvrti kvartal iznosi 15 dinara. ”Posle izuzetno sušne godine i dalje je zabranjen izvoz mleka i mlečnih proizvoda, a u isto vreme naše tržište su preplavili mlečni proizvodi iz uvoza. U takvom ambijentu mlečno govedarstvo u Srbiji, bez zadržavanja premije od 15 dinara, ne može opstati.

Država menja pšenicu za brašno, a kupuje kukuruz

Republička Direkcija za robne rezeve prikuplja pisane ponude za razmenu merkatilne pšenice za 30.000 tona pšeničnog belog brašna tip 500 koje će interventno prodati pekarima za 33 dinara i kupovinu 150.000 tona kukuruza od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava po 40 din/kg. Razmena pšenice za belo brašno biće u paritetu koji će se utvrditi nakon pristiglih ponuda, koje bi trebalo najkasnije poslati do ponedeljka 21. novembra do 11 časova, preporučenom poštom ili u pisarnici Dirkecije, Dečanska 8 a, Beograd. Otvaranje ponuda je istog dana, u 11.30 časova.

Drastična poskupljenja poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj

Prosečne proizvođačke cene poljoprivrednih proizvoda u trećem tromesečju ove godine u Hrvatskoj su porasle za čak 27,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Cene biljnih proizvoda porasle su za 29,4%, a stoke, peradi i stočnih proizvoda 23%.
U poređenju sa istim razdobljem prethodne godine, cene su porasle u svim najvažnijim grupama biljnih proizvoda, navode statističari.