Sremska kobasicijada 11. februara u Šidu

Udruženje ”Sremska svinjokolja i kobasicijada” iz Šida organizuje tradicionalnu 26. Sremsku kobasicijadu u Šidu koja će biti održana 11. februara, u Slovačkom domu u Šidu
Centralni događaj biće takmičenje, odnosno javno ocenjivanje suvih sremskih fermentisanih kobasica. Komisija će 11. februara od 13 do 18h ocenjivati uzorke, u Sali Slovačkog doma. Tom prilikom komisija će svaki uzorak prezentovati publici.
Suve kobasice (1 par) mogu se predati u Slovačkom domu u Šidu od 8. februara 10. februara, od 16 do 22h, i u subotu 11. februara od 9 do 12h.

Pšenice će biti i za izvoz

Ostvarena proizvodnja pšenice, prema stanju useva ustanovljenom 1. septembra ove godine, bila je 2,3 miliona tona na površini od 557.702 hektara. Od te količine, izvozu će biti namenjeno oko 1,1 milion tona, ali se zbog manje proizvodnje kukuruza očekuje veća potrošnja pšenice i u stočnoj ishrani, kaže Veljko Jovanović, sekretar udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije

Ruski izvoz soje upetostručen

Rusija je tokom oktobra izvezla 52,1 hiljadu tona soje, što je značajno povećanje u odnosu na septembar kada je izvezeno 30,4 hiljada tona te uljarice i naročito na oktobar prošle godine kada je na strana tržišta isporučeno samo 15,3 hiljade tona soje.