Veliki broj atraktivnih podsticaja za poljoprivrednike

Ministarstvo poljorivrede sprovodi veliki broj konkursa za dodelu podsticajnih sredstava iz različitih izvora od čega samo iz domaćeg budžeta oko 40, rekao je direktor Uprave za agrarna plaćanja Marko Kesić i dodao da za dodelu podsticaja postoji veliko interesovanje poljoprivrednika. ”Teško je nabrojati sve aktivne mere koje Ministarstvo poljoprivrede trenutno ima. Okvirno je to oko 40 iz nacionalnog budžeta, čitav set podsticaja iz Programa razvoja konkurentne poljorivrede sa Svetskom bankom i program IPARD 2”, naveo je Kesić.

Objavljena IPARD rang lista za seoski turizam

Uprava za agrarna plaćanja objavila je rang listu zahteva za odobrenje projekata u drugom IPARD javnom pozivu za seoski turizam.
Reč je o Meri 7 IPARD programa – Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja.
Na ovom pozivu, zatvorenom 17. decembra prošle godine, bilo je 295 učesnika. Oni su konkurisali za podsticaje za investicije u izgradnju i opremanje objekata za smeštaj turista u ruralnim područjima Srbije.

Raspisan poziv u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije

Uprava za agrarna plaćanja raspisala je Drugi javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije u 2022. godini.
Rok za podnošenje prijava je od 24. januara do 23. februara.
Predmet ovog poziva su investicije i prihvatljivi troškovi koji se odnose na unapređenje konkurentnosti primarne stočarske proizvodnje i to u oblastima proizvodnje mleka, proizvodnje mesa, pčelarstva i akvakulture.

Za godinu dana zatvoreno 37 odsto velikih farmi svinja

Naša zemlja ima veliki potencijal za proizvodnju svinja, odnosno tovljenika. Međutim, ciklična kretanja cena u toj grani stočarstva prave probleme proizvođačima. “Jako niske cene tovljenika i visoke cene inputa su nas pratile cele prošle godine” kaže poljoprivredni proizvođač iz Doroslova Ronald Holo. “Mi očekujemo stabilizaciju cena ove godine a takođe očekujemo i bolji balans između proizvođača i klaničara “, objašnjava Holo. Prema njegovim rečima, danas je otkupna cena 170 dinara ali su uzgajivači svinja u velikim gubicima ove godine.

Za godinu dana povrće u Srbiji poskupelo 55,4 odsto

Cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva u novembru 2021. godine su, u odnosu na isti mesec 2020. godine, povećane za 30,5%, saopštio je RZS.
Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine,najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama – povrće (55,4 odsto), žita (39,7%) i industrijsko bilje (37,5%).
Cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva u novembru, u odnosu na prethodni mesec u proseku su povećane za 1,2%.

Agro Belgrade od 27 do 29. januara na Beogradskom sajmu

Međunarodni sajam Agro Belgrade održeće se na Beogradskom sajmu od 27 do 29. januara.
Reč je o međunarodnom sajamsko – konferencijskom događaju za voćarstvo, povrtarstvo i vinogradarstvo u Srbiji i regionu.
Srpskim i regionalnim kompanijama Agro Belgrade nudi svojevrsne mogućnosti za poslovno umrežavanje sa renomiranim svetskim partnerima i kupcima.
U isto vreme, ovo je mesto gde kupci i trgovci voćem, povrćem, grožđem i vinom, mogu da uspostave kontakte sa proizvođačima iz našeg regiona.

UN: Cene hrane u 2021. porasle za 28 odsto

Indeks cena hrane za 2021. godinu iznosio je u proseku 125,7 poena, što je za 28,1% više nego prethodne godine, stoji u izveštaju Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO). Iako su cene hrane pred kraj godine, u decembru, bile nešto niže, njihov ukupni rast u 2021. dostigao je desetogodišnji rekord. Abdolreza Abasian, glavni ekonomista iz ove organizacije, rekao je tim povodom da je uobičajeno da posle ovako oštrog rasta cena uglavnom dođe do pojeftinjenja, kada se zadovolji tražnja za određenom robom na tržištu.