Koliko temperaturne razlike utiču na proizvodnju ranog povrća

Leskovačke povrtare brine nagla promena vremena jer je, kažu, šok za nedavno zasađene biljke i neće valjati ukoliko se narednih dana vrate letnje temperature. Poljoprivredni inženjer Dragan Stojanović kaže da je promena vremena stresno uticala na rano povrće uprkos proizvodnji u zaštićenim uslovima. Vremenski rolerkoster ne bi trebalo da utiče na proizvodnju pod otvorenim nebom.

Ako temperatura ne padne ispod nule, voće nije ugroženo

Sneg koji je juče iznenadio stanovnike zapadne Srbije doneo je nove glavobolje poljoprivrednim proizvođačima, pre svega voćarima, jer su mnoge vrste čak i pre vremena cvetale i krenule da zameću svoj rod podstaknute toplim i sunčanim vremenom. Darko Jevremović, direktor čačanskog Instituta za voćarstvo, kaže da ovakvi vremenski uslovi nisu povoljni za voće, ali ukoliko temperatura ne bude silazila ispod nule, ne bi trebalo da dođe do nekih većih oštećenja voćaka. Najveći problem predstavlja težina snega.

Podsticaji za seoski turizam kreću u prvoj polovini maja, do sada 191 prijava

Završen je javni poziv za dodelu podsticaja za seoski turizam u Srbiji i prema prvim rezultatima stigla je 191 prijava, a očekuje se više od 200 prijava i da će isplata sredstava početi u prvoj polovini maja, rekao je juče državni sekretar u Ministarstvu turizma Uroš Kandić. “Broj seoskih domaćinstava, salaša, etno kuća, u momentu kada je doneta uredba je iznosio 813. Sada se približio cifri od 850. Najveći broj seoskih gazdinstava je iz Šumadije, koja je i kolevka seoskog turizma u Srbiji.

Raspisan javni poziv za subvencije za kvalitetna priplodna grla

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je juče Javni poziv za subvencije za kvalitetna priplodna grla, koji će biti otvoren do 15. maja. Ovim pozivom, kako se navodi, opredeljena su sredstva za kvalitetne priplodne mlečne krave, kvalitetne priplodne tovne krave i bikove, kvalitetne priplodne ovce i ovnove, koze i jarčeve, kao i kvalitetne priplodne krmače i nerastove.

Setva uljarica, soje i suncokreta malo jeftinija nego prošle godine

Setva uljarica, soje i suncokreta biće malo jeftinija nego prošle godine. Ali, to ratare ne ohrabruje jer se nalaze u najnezavidnijem položaju u odnosu na dugi niz godina, zbog velike suše i niskih cena ratarskih kultura. Ipak, i u takvim uslovima na njivama uveliko seju bez velikih očekivanja, jer ukoliko se sušna klima nastavi, kvalitet novog roda biće loš a prinosi mali.