Promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu od 10. do 14.maja 2010.godine

Tema

Promet od 1.955 tona robe koja je bila predmet trgovinske razmene izmedju kupaca i prodavaca preko „Produktne berze“ u protekloj nedelji 5,4 puta je veci od prometa iz prethodne nedelje i najava je dinamicnijeg trgovanja u narednom periodu.

Finansijska vrednost prometa u ovom izveštajnom periodu iznosila je 32.790.500,00 dinara ili 5,2 puta više nego prethodne nedelje. Neuobicajeno veliki rasponi u obimu trgovanja od nedelje do nedelje jedna su od osnovnih karakteristika trghovanja u ovoj godini. Osnovni razlozi koji kreiraju ovako hirovito tržište mogu se potražiti pre svega u sledecim okolnostima: nelikvidnost , nestabilan kurs dinara, relativno nesigurno tržište evrozone, cenovna kolebanja na domacem tržištu i još neizdefinisan stav države u pogledu svog tržišnog nastupa.
Ucešce kukuruza u strukturi ukupnog prometa je najvece. To je sasvim ocekivano. Medjutim i pored toga promet ovom robom nije na ocekivanom nivou. Svako ima svoja ocekivanja na ovom tržištu. Rast cene u prethodnom dvomesecnom periodu povecalo je kriterijume prodavaca u pogledu nivoa ponudjene cene. Medjutim, da bi se trgovina realizovala, neophodna je i volja kupaca da prihvate takve ponude. Naravno, kupci i to pre svega izvoznici imaju svoju jasnu kalkulaciju i gornju granicu do koje su spremni da otkupe kukuruz. Ravnotežna cena susretanja ponude i tražnje u protekle dve nedelje retko se nalazila, pa na tržištu imamo relativnu cenovnu šarolikost, što samo još više podstice uzdržanost kako ponude, tako i tražnje.Cena kukuruza u protekloj nedelji je varirala u rasponu od 12,42 din/kg (11,50 bez PDV) pa do 12,85 din/kg (11,90 bez PDV) i to bez nekog jasnog pravila. Prosecna cena trgovanja je iznosila 12,67 din/kg (11,73 bez PDV), što je za 1,04% manja cena od prosecne cene iz prethodne nedelje.
Tržište pšenice u periodu 10.05.-14.05. je nešto življe što se tice obima prometa. Medjutim, cena i dalje tavori na stabilno niskom nivou vec više od mesec dana, a to je nivo od 11,34 din/kg (10,50 bez PDV). Ovaj podatak sam po sebi govori da do žetve na ovom tržištu ne možemo ocekivati ništa što bi bitnije podstaklo ovo tržište i to kako u pogledu obima trgovanja, tako i u pogledu cene.
Soja postaje roba koja se po redovnosti prisustva u berzanskoj trgovini može svrstati u red najprisutnijih berzanskih roba. U protekloj nedelji trgovalo i sojom prošlogodišnjeg roda, ali i sojom roda 2010. sa isporukom po skidanju useva. Prosecna cena na bazi šest realizovanih kupoprodajnih ugovora sojom prošlogodišnjeg roda je 36,70 din/kg (33,98 bez PDV), što je za minimalnih 0,50% niža cena nego prethodne nedelj, dok je soja na zeleno prodavana po prosecnoj ceni od 26,89 din/kg (24,90 bez PDV), što je prakticno na nivou cene iz prethodne nedelje.
Od ostalih roba predmet trgovanja bila je još samo tritikale i to po ceni od 11,34 din/kg (10,50 bez PDV).
Ukupan kolicinski ovonedeljni promet iznosio je 1.988 tona, dok je vrednosni obim prometa iznosio 32.790.500,00 dinara.