MF: Neće biti povećan porez na pomoćne objekte

Ministarstvo finansija negiralo je da će predloženim izmenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu biti povećan porez na pomoćne objekte i objekte namenjene poljoprivrednoj proizvodnji. Povod reagovanja Ministarstva su napisi u medijima da će od Nove godine biti oporezovani podrumi, šupe, bunari, kotlarnice, bazeni, štale, sušare, ribnjaci, “pa čak i nadstrešnice koje pokrivaju površinu veću od deset kvadrata”.

Konkurs za otkup tovne junadi pomeren do 20. novembra

Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o izmenama i dopunama uredbe o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz otkup tržišnih viškova tovnih junadi u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije covid-19. Pravo na finansijsku podršku kroz otkup tovne junadi ima otkupljivač sa sedištem u Republici Srbiji i koji je izvršio otkup tržišnih viškova junadi od poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srbije u periodu od 5. septembra do 20. novembra, umesto do 30. oktobra 2020. godine kako je bilo prethodno predviđeno.

Rastu cene pšenice i kukuruza zbog straha od korone i suše

Na skok cena kukuruza sa 15 din/kg na početku berbe na sadašnjih 19 dinara na njenoj polovini uticala je i korona, ali pre svega suša u Rumuniji i kašnjenje berbe u Ukrajini. Strah od novog talasa korone, zbog čega države prave zalihe, te ulaganja velikih investicionih fondova u trgovinu poljoprivrednim proizvodima, za posledicu su imali i veliki skok cena pšenice u Srbiji, koja je za tri meseca poskupela gotovo četiri dinara, kažu stručnjaci.

Višestruki značaj prerade otpada u industriji hrane

Na onlajn radionici projekta “Budućnost srpske industrije hrane” govorilo se o zahtevima iz oblasti bezbednosti hrane, inspekcijskom nadzoru, ali i onlajn prodaji hrane, položaju malih proizvođača hrane, kao i “Zero Waste” konceptu i iskorišćenosti otpada iz prehrambene industrije. “Zero waste” koncept je sve popularniji u svetu, ali se sve uspešnije primenjuje i u Srbiji. Proizvođači prelaskom na ovaj koncept mogu da smanje gubitke, iskoriste nusproizvode i povećaju portfolio svojih proizvoda.

Pozv za učešće na sajmu ”BIOFACH”

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza i Nacionalnom asocijacijom za razvoj organske proizvodnje Serbia Organica organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na predstojećem međunarodnom sajmu organske hrane ”BIOFACH“ 2021, koji će se održati u Nirnbergu u periodu od 17. do 20. februara 2021. godine. Na sajmu ”BIOFACH“ su srpski organski proizvođači prisutni već godinama u okviru nacionalnog štanda. Rok za prijavu je do petka, 30. oktobra do 16 časova.

Još dozvola za izvoz mlečnih proizvoda u Kinu

Nakon višemesečne intenzivne saradnje, razmene dokumentacije i stalne komunikacije sa Upravom Carine NR Kine, koji su usledili nakon audita od strane kineske inspekcije, u ovom trenutku se na Listi registrovanih izvoznika proizvoda od mleka nalazi ukupno pet mlekara: Mlekara Ub, Mlekoprodukt, Megle Srbija, Imlek AD i Somboled. Ovo je prvi put da je odobren sektor mleka a izvoz u Kinu, koja predstavlja najveće svetsko tržište i samim tim značajan izvozni potencijal za srpske prerađivače mleka.

Mladi uzgajivači ovaca od Kragujevca do Čačka odlučili da udruže snage

Devetorica mladih, vrednih, uglavnom veterinara, agroinženjera i inženjera stočarstva, domaćina iz devet mesta od Kragujevca, Despotovca, Jagodine, preko Kruševca i Smedereva do Čačka, pokrenuli su ozbiljne farme ovaca i ujedinili se u zajedničku zadrugu. Zahvaljujući njima i njihovom primeru i srpska sela sve više počinju da budu pod konac. Krase ih uređene farme, krcate hale, i hangari, automatske čistilice, hranilice, mašine, traktori, ali i nove ideje i nova energija.