BiH zabranila uvoz svinjskog mesa iz Srbije

Kancelarija za veterinarstvo BiH usvojila je Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u Srbiji

Ovim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda poreklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge, prenose Nezavisne novine.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za veterinarstvo BiH, zabrana je određena kako bi se sprečio unos afričke svinjske kuge iz Srbije u BiH.

Ovo Uputstvo će biti na snazi sve do dobijanja službene informacije od nadležnih tela Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge, dodaje se u tekstu.

Ministarstvo poljoprivrede: Čekamo analize

Zbog sumnje da postoje slučajevi afričke svinjske kuge u Srbiji, BiH je kao što to pravila nalažu, uvela privremenu meru zabrane uvoza svinjskog mesa, a čekamo rezultate testiranja svinjskog mesa poslatog u referentnu laboratoriju EU u Madridu, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

Bosna i Hercegovina uvela je preventivno privremenu meru zabrane uvoza svinjskog mesa iz Srbije zbog sumnje o postojanju afričke svinjske kuge u našoj zemlji, potvrđeno je u resornom ministarstvu.

“Sumnja postoji, čekamo nalaze iz Madrida od nadležne referentne laboratorije Evropske unije. Normalno je što je BiH tako odreagovala”, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

U situacijama kada je u susednim državama postojala sumnja da se pojavila ova bolest i Srbija je ranije njima uvodila privremene mere zabrane uvoza svinjskog mesa, podsećaju nadležni.

“Isto je i Srbija reagovala prema Mađarskoj i Bugarskoj. Čekamo precizne rezultate koji treba uskoro da stignu”, kažu u ministarstvu.