Poljoprivrednici u 2020. iz IPARD-a dobijaju 57 miliona evra

Ministarstvo poljoprivrede planira da u ovoj godini objavi pet javnih poziva iz IPARD programa pomoći Evropske unije, vrednih oko 57,6 miliona evra.
Prvi poziv biće namenjen ruralnom turizmu i trebalo bi da bude objavljen u martu, a reč je o meri “Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja”, koju Brisel još uvek nije odobrio i za koju Srbija čeka akreditaciju, ali nadležni uveravaju da bi Evropska komisija uskoro mogla da da “zeleno svetlo”.
Podrška iz IPARD fonda u okviru ove mere, vredna više od milijardu dinara, moći će da se dobije za izgradnju i unapređenje objekata za ruralni turizam, kupovinu nove opreme i nameštaja, izgradnju, rekonstrukciju i opremanje objekata za pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga. Sledeći poziv odnosi se na tehničku pomoć domaćoj administraciji u realizaciji tog evropskog programa, za šta je opredeljeno više od 53 miliona dinara, a takođe je reč o meri IPARD-a koju Srbija dosad nije imala.
Poljoprivrednici, zadruge i mala i srednja poljoprivredna preduzeća moći će da računaju na još jedan konkurs iz IPARD-a za traktore, vredan oko 620 miliona dinara, a potom sledi poziv iz iste mere namenjen izgradnji skladišnih kapaciteta, farmi, staklenika, plastenika, podizanju i opremanju voćnjaka, vinograda, vredan blizu dve i po milijarde dinara.
Najviše novca biće izdvojeno za meru koja se odnosi na izgradnju i opremanje objekata za preradu voća, povrća, mesa, mleka, jaja i grožđa – više od dve i po milijarde dinara, a za tu finansijsku podršku mogu da konkurišu firme – mlekare, mesare, klanice, vinarije, proizvođači džemova, sokova.
IPARD 2 program u Srbiji za period 2014-2020. namenjen je poljoprivrednim gazdinstvima, zemljoradničkim zadrugama, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.
EU je za njih obezbedila 175 miliona evra bespovratne pomoći, a deo od 25% obezbedila je Srbija iz nacionalnog budžeta. Princip je takav da investiciju u potpunosti finansiraju korisnici ovog programa, najčešće uz pomoć banaka ili fondova, a da im se po završetku ulaganja iz IPARD fonda vraća 50 do 70% te vrednosti.
Do sada je u okviru IPARD programa raspisano i zatvoreno sedam javnih poziva vrednih oko 130 miliona evra, a prema izjavama nadležnih, do kraja 2019. na račune onih koji su realizovali investicije uplaćeno je oko pet miliona evra.
U toku je poziv za ulaganja u prerađivačkom sektoru, za izgradnju i opremanje objekata za preradu mesa, mleka, voća, povrća, jaja i grožđa i trajaće do 24. februara.