Zlatiborska "Pršutijada" od 14. do 16. januara

Tema

Tradicionalna zlatiborska turističko- privredna manifestacija "Pršutijada" biće održana u Mačkatu od 14. do 16. januara, najavili su  predstavnici Turističke organizacije Zlatibora.

Član organizacionog odbora Arsen Djurić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da će na ovogodišnjoj "Pršutijadi" učestvovati 22 izlagača iz zlatiborskog kraja, koji će na prodajnoj izložbi predstaviti svoje proizvode - govedju i svinjsku pršutu, slaninu, kobasicu, stelju, pastrmu... On je podsetio da manifestaciju svake godine poseti više od 20.000 ljudi.

Proizvodnja suhomesnatih specijaliteta samo u opštini čajetina zapošljava više od 1.000 ljudi. Postoji nekoliko velikih kompanija koje se njome bave, ali i više od 100 malih porodičnih firmi koje to rade na tradicionalan način. U okviru manifestacije biće organizovana i stručna predavanja i obuka proizvodjača, na temu razvoja seoskog turizma i zaštite geografskog porekla poljoprivrednih proizvoda.

Djurić je rekao da tradicija u proizvodnji suhomesnatih proizvoda postoji vekovima, a da više od 95 odsto proizvodjača izradjuje te proizvode upravo na taj način, od stoke sa zlatiborskog područja, što je već postalo srpski brend, pa su se našli i oni koji žele da ga kopiraju. Jedan od izlagača biće i firma "Aćim", čiji vlasnik Djordje ćosić kaže da je jedinstven po tome što proizvodi dalmatinski pršut, pancetu i kulen na Zlatiboru.

On je na Zlatibor došao sredinom 90-ih godina i kaže da se ta planina pokazala kao idelano područje za proizvodnju takvih proizvoda. U poslednje vreme, počceli smo da pravimo i proizvode sušenjem bez dima, kao što preporučuju evropski stručnjaci, kaže ćosić. Kao prateći program predvijdjen je nastup KUD "Zlatibor", pevačkih grupa "Zlatiborac" iz Rožanstva i "Zlatiborska zora" iz Branežaca, kao i dueta braće Radović iz Jablanice.

Na "Pršutijadi" će biti proglašen najbolji izlagač, prema glasovima posetilaca. Oni će, pak, glasanjem učestvovati u nagradnoj igri, u kojoj će moći da osvoje džak pršute, kvadratni metar slanine i 10 metara kobasice.

Izvor: Tanjug