voćepovrćemesožitaricemlekojajainputi

Trsiste zive stoke u Srbiji

- Skuplja telad na stocnim pijacama u Vranju i Obrenovcu, zbog povecanog obima tražnje prasadi i tovnih svinja došlo do rasta cene, u Pancevu jeftinija jagnjad, a u Vranju jarad Posle izvesnog vremena mirovanja cena, došlo je do manjih promena vrednosti žive stoke na stocnoj pijaci u Vranju. Kod goveda je u odnosu na predhodni period viša cena teladi telesne mase do 160 kilograma SM rase u proseku za 10 dinara po kilogramu pa je protekle sedmice dominirala cena od 270 din/kg. U sedmici za nama su klanicari pcinjskog okruga korigovali otkupne cene. To se može nazvati u stvari blagim variranjem otkupne cene u odnosu na opseg izmedju minimale i maksimale, jer su oni ostali u svojim predjašnjim granicama. Tako su bikovi SM rase težine preko 500 kilograma procenjivani na 160 din/kg umesto dosadašnjih 165. Pad cene uslovljen je inace slabijom potražnjom za junecim mesom.
Telad SM rase su na stocnoj pijaci u Obrenovcu bila skuplja za 10 din/kg u odnosu na predhodnu nedelju zbog slabije ponude i vece tražnje za ovom kategorijom goveda. Kod ostalih kategorija goveda nije bilo znacajnijih promena cena sem što je ponuda bila dosta slaba, a razlog je Vašar koji je tradicionalno održava 27.09. svake godine.

Prema izveštaju reportera STIPS-a iz Subotice otkupna cena krmaca za klanje je u klanicama severno-backog regiona iznosila 120 din/kg a kvalitet otkupljenih grla bio je na zavidnom nivou.
Obrenovcu je u odnosu na predhodnu sedmicu došlo do rasta cene prasadi obe kategorije u proseku za 10 din/kg, a razlog je predstojeci praznik Krstovdan i veliki Vašar u ovom mestu. Za razliku od prasadi tovne svinje su jeftinije za 5 din/kg zbog znatno slabijeg obima tražnje za ovom kategorijom svinja. Krmaca za klanje nije ni bilo u ponudi.
Rast prodajne cene tovljenika obe kategorije za 10 din/kg na stocnoj pijaci u Vranju, pa je u kategoriji grla od 80 do 130 kg dominirao iznos od 150 din/kg, dok je u kategoriji tovljenika preko 130 kilograma najcešca prodajna cena iznosila 140 din/kg. Povecan obim tražnje svinjskog mesa odrazio se i na rast otkupne cene tovljenika u klanicama pcinjskog okruga gde je takodje dominirala cena od 140 go 150 din/kg u zavisnosti od kategorije i kvaliteta.

Pad cene jaradi u proseku za 10 din/kg protekle sedmice zabeležen je na stocnoj pijaci u Vranju pa je dominantna cena iznosila 160 umesto prošlonedeljnih 170 din/kg. Uzrok je manja potražnja za ovom kategorijom koza. U klanicama pcinjskog okruga je evidentiran pad otkupne cene jagnjadi pa je najcešca otkupna cena iznosila 180 umesto prošlonedeljnih 190 din/kg.
Povecan obim ponude jagnjadi na stocnoj pijaci u Pancevu uslovio je blagi pad cene ove kategorije ovaca. Prodajne cene ostalih kategorija ovaca i koza ostale su nepromenjene u odnosu na predhodnu sedmicu.

Opsirnije o stanju na stocnim pijacama u Srbiji procitajte u Biltenu ziva stoka, zitarice i stocna hrana 39/09.