voćepovrćemesožitaricemlekojajainputi

Pregled stanja na trzistu zitarica i stocnih hraniva u Srbiji

Na trzistu zitarica u Srbiji se pored proslogodisnjeg kukuruza pocetkom novembra pojavio i kukuruz roda 2009. godine kako u klipu tako i u zrnu vestacki susen.

Pored prošlogodišnjeg na tržištu u Sremskoj Mitrovici je u prodaji kukuruz veštacki sušen i kukuruz u klipu ovogodišnjeg roda. U pogledu cene ove žitarice primetan je trend stagnacije, a slicna je situacija i na tržištu sojine i suncokretove sacme iako je ponuda ovih hraniva slabija. Ostala je nepromenjena cena lucerkinog sena na gazdinstvima i na pijacama, a ponuda je bila dobra.
Na tržištu u Pancevu je protekle sedmice zabeležen pad cene kukuruza pšenice i stocnog jecma pakovanih u džakove na pijaci. Za razliku od njih došlo je do rasta kukuruza u rinfuzi u silosima. Cene ostalih žitarica i stocnih hraniva su ostale nepromenjene.
U Loznici je što se pšenice, soje i stocnog jecma tice, ponuda bila slaba, a potražnja se periodicno poveca zbog potreba odgajivaca u zavisnosti od pocetka turnusa tova svinja i junadi. Kukuruza je bilo u dovoljnim kolicinama, kao i stocnog brašna, a cene su zadržale prošlonedeljni nivo.
Na pijaci u Zajecaru je zbog loših vremenskih prilika protekle nedelje izostala ponuda pšenice i kukuruza.
U Cacku i okolini je u proteklom periodu zabeležen pad cene kukuruza, a cena je varirala od 12-13 din/kg. Dominantna cena pšenica je ostala neprome-njena i iznosila 18 din/kg, dok je najcešca cena stocnog jecma bila 15 din/kg.
Na podrucju Kikinde je krajem predhodne nedelje cena kukuruza krenula uzlaznom putanjom da bi se sredinom nedelje zaustavila na nivou od 9-9.5 dinara Cena pšenice stagnira vec duži period, a ovom se žitaricom se veoma slabo ili uopšte nije trgovalo. Tabelu sa kretanjem cena zitarica i stocnih hraniva mozete pogledati u Biltenu ziva stoka, zitarice i stocna hraniva br.45 na sajtu www.stips.minpolj.sr.gov.yu