voćepovrćemesožitaricemlekojajainputi

Ponuda, traznja i cene voca i povrca u Srbiji

Hladno vreme i sneg koji je padao uticao na smanjenu ponudu povrca i voca na kvantaškim i zelenim pijacama u Srbiji Na zelenoj pijaci u Pirotu je posle hladnog talasa ponovo življa atmosfera i posle odredjenog perioda su u ponudi bili spanac, rotkvice i zelena salata. Na pijacnim tezgama je ubedljivo najbolja bila ponuda kupusa koji se na veliko prodavao po ceni od 15 din/kg. Sudeci po ponudi, Pirocancima nece nedostajati kiseo kupus naredne zime. U nedeljama pred nama treba ocekivati i prodaju mladog luka. U ponudi voca nije bilo znacajnijih promena, a cene su ostale na prošlonedeljnom nivou.
Na kvantaškoj i zelenim pijacama u Beogradu su u ponudi povrca dominirali kupus, karfiol krompir i crni luk. Ponuda paprike sve je slabija, a slicna je situacija sa paradajzom, spanacem i krastavcem. Patlidžan i tikvice koje se prodaju su uglavnom iz uvoza(Španija), što se odrazilo i na rast cena ovih povrtarskih kultura. U proteklom periodu je evidentirana bolja ponuda južnog voca, a nastavlja se trend bogate ponude svih sorti jabuka. U odnosu na predhodnu nedelju znacajno je slabija ponuda groždja.
Što se tice ponude povrca na pijaci u Požarevcu bila je nešto slabija, a to je uzrokovalo porast cene odredjenih povrtarskih kultura. Na pijacnim tezgama je ponuda voca iz domace proizvodnje takodje bila nešto slabija zbog lošeg vremena, dok je obim i asortiman južnog voca bio bolji u odnosu na predhodnu sedmicu. To je uslovilo pad cena ovih proizvoda.
Protekle nedelje je zbog vremenskih uslova ponuda povrca na pijaci u Zajecaru bila nešto slabija. To se najbolje primecivalo u ponudi paprike i paradajza što je dovelo do porasta cena ovih povrtarskih kultura. Ponuda sezonskog kupusnog i korenastog povrca bila je slabija nego prošle sedmice, zbog lošeg vremena i snega. Kod voca je evidentiran porast cene groždja iz uvoza, pre svega kod sorte Moldavija. Cene vecine sortin jabuka su bile nešto niže u odnosu na prošlu sedmicu, osim sorte Mucu, koja još uvek drži visoku cenu.
Ponuda povrca u Pancevu obogacena je prodajom patlidžana i rena, a u odnosu na predhodnu sedmicu nije bilo zelenog paradajza. Što se tice cenovnog trenda jeftiniji su bili kelj, ljute paprike i rotkvice, a u odnosu na predhodni period skuplji je bio karfiol, krastavac salatar, paradajz, spanac, tikvica i beli luk (jako je smanjena ponuda domaceg, a u prodaji preovladava kineski beli luk koji ima nižu cenu, ali je slabije tražen). Kod voca je zabeležen pad cena ananasa i kivija, a rast cene jabuke sorte ajdared i nara.

Opsirnije o trzistu voca i povrca na kvantaskim i zelenim pijacama u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj procitajte u Biltenu voce i povrce br.45 na sajtu www.stips.minpolj.sr.gov.yu