EU predlaže pooštravanje pravila o aditivima u mesnoj industriji

Brisel – Oktobar 11/04 – SNS – Evropska Unija je usvojila predlog o dopuni Direktive 95 / 2 / EC za smanjenje dozvoljenog nivoa nitrata i nitrita u mesnim prerađevinama. Predlog zavisi od odobrenja Evropskog Saveta i Evropskog Parlamenta. Predlog EU bi takođe mogao da povuče dozvole za upotrebu aditiva za dobijanje želatinozne mase koja je korišćena u ¨žele mini- kupovima¨, kao i izvesnih parabena (E216 i E 217) i da odobri upotrebu četiri nova prehrambena aditiva. David Byrne, načelnik sekretarijata za zdravstvo i zaštitu potrošača je izjavio: ¨Neprestano ažuriramo naše zakonodavstvo kako bi imali u vidu najnovija naučna saznanja. Na primer, našim današnjim predlogom postižemo smanjenje upotrebe nitrita i nitrata u mesnim prerađevinama još uvek garantujući ispravnost naših proizvoda. Kako bi postigli ovu ravnotežu, Sekretarijat je konsultovao Evropsku upravu za ispravnost namirnica za najnovije nučne savete. Verujem da je ovaj vid ponovnog razmatranja procesa od velikog značaja za poverenje potrošača.¨