Potvrda vrednosti hrane iz organske proizvodnje

Kao najvažniji rezultat ispitivanja naučnici izdvajaju činjenicu da su u organski gajenom voću i povrću našli i do 40% više antioksidanata i važnih minerala kao što su gvožđe i cink. Istraživanje trajalo 4 godine i koštalo 17 miliona evraSvi oni koji tvrde da hrana iz organske proizvodnje ima veću nutritivnu vrednost dobili su potvrdu za svoju tvrdnju. Naime, ovih dana je priveden je kraju četvorogodišnji projekat, vredan 17 miliona evra, uporedne analize hrane iz konvencionalne i organske proizvodnje.
Kao najvažniji rezultat ispitivanja naučnici izdvajaju činjenicu da su u organski gajenom voću i povrću našli i do 40% više antioksidanata i važnih minerala kao što su gvožđe i cink. Ovde se posebno izdvajaju zelena salata, spanać i kupus. Organski proizveden kivi, krompir i šargarepa imaju značajno veći udeo vitamina C u odnosu na konvencionalnu proizvodnju.
Studijom je utvrđeno i da mleko od krava hranjenih organskom stočnom hranom sadrži i do 60 % više antioksidanata i značajno veći nivo vitamina E.
O antioksidantima se poslednjih godina sve više govori kao materijama koje smanjuju rizik od pojave kancera i srčanih oboljenja.