voćepovrćemesožitaricemlekojajainputi

Nešto bolja ponuda voca i povrca uslovile pad cene

Na kvantasima i zelenim pijacama sve je bolja ponuda i sortiment kupusa, krompira, pasulja,jabuka, krusaka, juznog voca iorahaNa kvantasu i zelenim pijacama u Beogradu je sve bolja ponuda i sortiment kupusa a dominiraju sorte koje se tradicionalno koriste za kišeljenje, a to su Srpski melez i Futoški.
U ponudi paprika koja je slaba bilo je babure, silje i manje kolicine crvene a cena je nepristupacna vecem broju kupaca.
U Pancevu je došlo do pada cene brokola, krastavca, karfiola, mladog luka, šargarepe, spanaca i tikvica, a rast cene krompira belog, crnog luka i patlidzana. Nastavljen trend dobre ponude krompira, crnog luka, paradajza, sampinjona i sargarepe.
Ponuda povrca na zelenoj pijaci u Cacku je bila dobra. Zbog smanjene traznje, jer je sezona pripreme zimnice pri kraju, došlo je do pada cena nekih vrsta povrca. Pojeftinili su: krastavci kornišoni i paradajz. Izuzetno velika ponuda i smanjena traznja izazvala je pad cena crvenog i belog krompira, rotkve, tikvica i zelene salate . U odnosu na predhodnu sedmicu skuplji su: patlidzan i krastavci salatari zbog slabije ponude.
Na zelenoj pijaci u Vranju došlo je do rasta cene krastavca salatara, paprike ostale i praziluka, a do pada cene krastavca kornišona, krompira belog i krompira crvenog dok su cene ostalog povrca na prošlonedeljnom nivou. Ponuda i traznja su ostale nepromenjene.
U Zrenjaninu je usled bolje ponude karfiola, spanca, tikvica, rotkvi i luka došlo do pada cene. Paprika se još uvek dobro prodaje i dobrog je kvaliteta, doduše cene su malo više u odnosu na prošlu nedelju.
Na zelenoj pijaci u Kikindi evidentirana je povecana ponuda paradajza i tikvica, a proizvodnja je iz plastenika. Pocela je prodaja kupusa na veliko, ali je cena visoka.
Na pijaci u Pirotu još uvek ali u skromnijoj ponudi ima kornišona i krastavca salatara.
Nastavlja se trend dobre ponude i asortimana jabuka, a dominiraju sorte ajdared, zlatni delišes, greni smith i jonagold, a cene uglavnom stagniraju na vecini zelenih i kvantaških pijaca.
Na dosta prodajnih mesta mogu se pazariti kruške. Veca ponuda i manja potraznja za kruškama uslovila je pad cena ovog voca u odnosu na predhodnu sedmicu.
Od južnog voca u ponudi dominiraju mandarine i pomorandze koje se uglavnom prodaju po cenama od prošle nedelje.
Na pojedinim zelenim pijacama u ponudi se mogu naci i vece kolicine sušenog voca, pre svega šljiva, kajsija i urmi, a povecava se i ponuda oraha i lešnika.