Dobra zarada od mladog krompira

 

Povrtari iz Južnog Pomoravlja dobro profitiraju od mladog krompira. U Jablaničkom okrugu pod plastenicima se nalazi 2.300 hektara. Oni koji se bave ovom proizvodnjom su i Stamenkovići iz Donjeg Stopanja kod Leskovca. Obrađuju hektar zemlje i poslednjih godina sve više sade krompir, zbog bolje zarade

 

– Mladi krompir ima dobar prinos, lepu cenu, pa počinjem sa ovim usevom, a završavam sa kornišonima – kaže Slavoljub Stamenković.

Pod krompirom je u ovom kraju ove godine zasađeno oko 350 hektara. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova očekuje se da će prinosi ove sezone biti niži – između 15 i 20 tona po hektaru.

– Minus četiri stepena ujutru, preko dana je 20, u baraci je 40 stepeni. Ovi stresni uslovi utiču na slabiji rod – pojašnjava Jovica Stamenković.

Povrtari iz sela Donje Stopanje trude se da osavremene proizvodnju. S obzirom na to da je za prodaju važno da krompir bude opran i spakovan u male džakove, jer vrlo brzo izgubi svežinu, Stojan Zdravković je sam napravio mašinu za pranje krompira. Ideju je video na internetu, a mašinu konstruisao uz pomoć majstora.

– Mašina zamenjuje šest radnika. Investicija je malo veća, ali ćemo mašinu da koristimo 20 godina – kaže Zdravković.

Cena povrća varira tokom godine, a tako je i sa mladim krompirom. Zbog toga se proizvođači trude da što pre iznesu svoju robu na tržište

– Početna cena je bila negde oko 180 dinara, evo danas cena krompira na kvantaškoj pijaci u Leskovcu je od 130 do 140 dinara – ističe Dalibor Cvetanović direktor PSSS Leskovac.