Izmenjen IPARD program

Zaključkom Vlade Srbije usvojen je Program o izmenama i dopunama IPARD programa za Republiku Srbiju za period 2014-2020. godine. Najveće izmene u okviru ovog programa odnose se na sektor voća i povrća. Neke od izmena ovog, krovnog dokumenta za IPARD, odnose se na ispunjenost nacionalnih standarda, na uslove koji se tiču površina zemljišta na početku, odnosno kraju investicije, a omogućeni su i dodatni prihvatljivi troškovi u IPARD projektima.
Prema rečima Zorice Zdravković, savetodavca za agroekonomiju iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Srbije, poljoprivredna gazdinstva neće  morati da imaju na početku investicije minimum dva hektara pod jagodastim voćem, odnosno minimum pet hektara pod ostalim voćem, već će im to biti obaveza na kraju investicije. ”Jedino voćari koji hoće da grade skladišne objekte (hladnjače), ovaj uslov moraju    ispunjavati na početku investicije. Kada je u pitanju povrtarska proizvodnja, do sada je uslov za konkurisanje bio tri do 50 hektara pod povrćem na otvorenom, a sada je tri do 100 hektara”, objašnjava Zdravković. Investicije u podizanje i obnavljanje zasada voća do sada nisu bile prihvatljive u okviru IPARD programa. Voćari će sada imati mogućnost korišćenja povraćaja sredstava za kupovinu višegodišnjeg sadnog materijala (osim jednogodišnjih biljaka), kao i za pripremu zemljišta.
Izmenama su predviđene i olakšice u pogledu poštovanja standarda. Na poljoprivrednim gazdinstvima do 15 hektara pod voćem ili povrćem proveravaće se ispunjenost minimalnih nacionalnih standarda samo u tom sektoru, a ne na celom gazdinstvu. Inače,   sredstva iz pretpristupnih   fondova  Evropske unije  za ruralni razvoj legla su na račun prvih devet IPARD korisnika u Srbiji prošlog meseca. Novac je kako je najavljeno ranije namenjen za nabavku traktora i mehanizacije, ali i za prerađivačke i skladišne kapacitete. Voćar Dragiša Kovačević iz Stejanovaca kod Rume, prvi je poljoprivrednik u Srbiji kome su početkom ove godine uručena sredstva iz IPARD programa Evropske unije. Za nabavku samohodnog berača višanja
i šljiva, koji za minut obere tri stabla, Kovačević je izdvojio oko 49.000 evra, a iz IPARD programa je dobio rešenje o isplati 60% ukupne vrednosti investicije. U 2019. godini će biti raspisano sedam konkursa za sredstva iz IPARD programa, a kako je najavljeno u Ministarstvu poljoprivrede srpski poljoprivrednici će prvi put dobiti evropski novac direktno u ruke.