Proglašena vanredna situacija u pojedinim opštinama

 

U Virovu je na snazi vanredna situacija, a pre novih padavina užurbano se radi na popravci krovova koje je polupao grad. Iz opštine je već interventno stigao crep za kuće koje su najviše stradale.

“Mora sve da se promeni, jer je to stara gradnja i teško je dok ne bude nanovo sve”, kaže Željko Damjanović iz Virova, “teško je uklopiti crep. Ima nešto pomoći od Opštine, nešto smo mi kupili”.

U popravci oštećenih kuća angažovali su se i pojedini privatnici, posebno tamo gde žive staračka domaćinstva. Taj posao spretne majstorske ruke rade besplatno.

“Sezonski poslovi su u jeku, ali smo odvojili nekoliko dana da pomognemo tim ljudima i da koliko-toliko saniramo štetu”, ističe Miroslav Milovanović, preduzetnik iz Arilja.

Dodatni problem je ogromna šteta u poljoprivredi, jer je to područje već četiri sezone pogođeno gradom. Umesto očekivanog prihoda, iz godine u godinu rastu dugovi.

“Naše useve je maltene devedeset posto uništilo, za ovu godinu, a i za narednu godinu što je najveći problem”, naglašava Slavko Joksimović, predsednik MZ Virovo.

Razmere štete vidljive su na svakom koraku, bilo da je reč o automobilima, objektima, usevima.

U požeškoj opštini, grad veličine teniske loptice naneo je povrede i dvojici žitelja Lopaša.

Nevreme koje je haralo zapadnom Srbijom pogodilo je takođe poljoprivrednike u Topličkom okrugu, a u Blacu je Dom zdravlja ostao bez dela krova.

“Sve je to letelo, ovde u okolini na objektima koji se nalaze neposredno oko Doma zdravlja”, kaže Radoljub Dunjić, direktor DZ Blace. “Velika je sreće što niko nije povređen i što niko nije nastradao.”

Olujno nevreme zadalo je glavobolju i Kruševljanima. Obilna kiša se izlila ulicama, ali potok se slivao i sa krova škole. Uz pomoć vatrogasaca tokom noći je ispumpano šest hiljada litara vode. Komisije za procenu štete su na terenu, a u mesnim zajednicama koje su teško pogođene nevremenom na snazi je vanredna situacija.

Lučani: Najveće štete u Donjoj Kravarici i Lisu

Poznate su razmere štete koje je pričinio grad u nekoliko sela u opštini Lučani. Oštećeno je više od stotinu stambenih i pomoćnih objekata, najviše u Donjoj Kravarici i Lisu, a štete je bilo i u Guči. Meštani su već počeli da otklanjaju štetu, a deo troškova refundiraće lokalna samouprava.

Usevi i voće u Donjoj Kravarici potpuno su uništeni, velika šteta pričinjena je takođe i u Turici i Lisu. Opština Lučani priprema program pomoći, a do kraja nedelje znaće se tačne razmere oštećenja.