Trgovinski lanci pojačali otkup domaćeg povrća

Trgovinski lanci u Srbiji godinama otkupljuju proizvode iz plastenika domaćih proizvođača, a mnogi od njih u vanrednim uslovima traže načine sa Ministarstvom poljoprivrede i lokalnim vlastima da povećaju otkup domaćeg povrća. U Lidlovoj pijaci nalazi se povrće i voće od 35 domaćih dobavljača voća i povrća. Kako ocenjuju u kompaniji, uprkos pandemiji nema izazova u snabdevanju.
”Sa Ministarstvom poljoprivrede proveravamo na  koji način je moguće da u novim okolnostima proširimo otkup iz plastenika iz domaćinstava širom Srbije”, navode  u Lidlu. Delez Srbija direktno sarađuje sa više od 50 lokalnih dobavljača širom zemlje. Iz ovog lanca poručuju da tradicionalno otkupljuju mlado plasteničko povrće, a sa otkupom počinju od početka sezone domaće proizvodnje.  
“Sa domaćim proizvođačima imamo dugoročnu saradnju u okviru koje se godinu dana unapred dogovara plasman u našim prodavnicama”, navode u Delezeu. Ističu da su ograničili uvoz povrća i voća u želj i da što više domaćih proizvođača sa juga, ali i drugih krajeva Srbije, u vreme vanrednog stanja plasira svoje proizvode na rafove.
Da bi jedan proizvođač postao dobavljač Delezea neophodno je da ispuni kriterijume koji pokazuju sledljivost, socijalnu usaglašenost i bezbednost i kvalitet proizvoda. Osim toga, neophodno je da ima i mogućnost plasmana dovoljnih količina proizvoda, kao i da ispuni logističke standarde. Aleksandar
Janićijević, rukovodilac kategorije voća i povrća u METRO Cash & Carry Srbija, ističe da se opremanje robe i dalje vrši neometano, i roba se kao i do sada,isporučuje na centralnu platformu ili direktno u METRO distributivne centre.
U Univerexportu kažu za Novu ekonomiju da godinama sarađuju sa domaćim povrtatima, sa nekima duž od decenije, i da povrće na rafove stiže iz vojvođanskih mesta koja se mahom nalaze u blizini Novog Sada, kao što su Gložan, Čelarevo, Kulpin, Begeč, Mol.
“Mali proizvođači od kojih uzimamo  robu najčešće imaju dva problema: kontinuitet i kvalitet – što smo u više navrata uspevali da prevaziđemo pravljenjem otkupnih mesta u samim radnjama ili udruživanjem malih proizvođača”, kažu u Univerexportu.
DIS takođe tradicionalno otkupljuje plasteničke proizvode iz Srbije. Otkup se vrši kako od proizvođača koji se nalaze u širem okruženju kompanije tako i sa teritorije cele Srbije.