Konstantan pad proizvodnje i prerade krompira u Srbiji

U Srbiji se konzumni krompir proizvodi na oko 25.000 hektara. Ukupna proizvodnja iznosi od 450.000 do 500.000 tona, dok je prosečna potrošnja po glavi stanovnika oko 50 kilograma, što znači da je našoj zemlji potrebno oko 250.000 tona za domaću potrošnju. Od ukupne proizvodnje 50.000 tona ide u preradu. Ulaganje u proizvodnju krompira je skupo – minimalna investicija iznosi 5.000 E/ha. Međutim, neadekvatnim skladištenjem “ispari” više od 70.000- 80.000 tona krompira koji dehidrira i ne može da se koristi za dalju preradu.

Tržišni udeo pijaca u prodaji hrane u padu poslednjih 10 godina

Pijace su jedan od najvažnijih kanala prodaje bitne za opstanak malih poljoprivrednih proizvođača na tržištu Srbije i zato je važno da postanu deo agrarne politike i posluju u skladu sa savremenim svetskim trendovima, poruka je sa juče održane svečane sednice u Privrednoj komori Srbije, povodom 20 godina postojanja Poslovnog udruženja “Pijace Srbije” i Grupacije za pijačnu delatnost Udruženja za komunalne delatnosti PKS.

Kontrola prevara i lažnih poljoprivrednika trajaće najmanje 18 meseci

Kontrola poljoprivrednih gazdinstava koje sprovodi Ministarstvo poljoprivrede na osnovu prijava zemljoradnika radi ispalate subvencija, 18.000 dinara po hektaru, mogla bi biti zavrešena za godinu i po dana. Direktor “BioSensa” Vladimir Crnojević izjavio je da bi za 18 meseci putem digitalne plaftorme eAgrar, koju je uradila ova naučna ustanova, mogao da se prekontroliše svaki kvadratni metar prijavljenih površina.

Kazne za paljenje žetvenih ostataka i do milion dinara

Svake godine u sezoni agrarnih radova nesavesni poljoprivrednici na svojim njivama pale ostatke useva i tako izazivaju požare. Paljenje strnjike je zastarela, štetna i ilegalna praksa zbog koje stradaju ljudi i životinje, uništavaju se šumski ekosistemi, smanjuje se plodnost zemljišta i nanosi šteta poljoprivredi. Predviđene kazne za paljenje strnjike su do 50.000 dinara za fizička lica i do milion dinara za pravna. Gazdinstva poljoprivrednika koji pale strnjište osim novčanom naknadom kažnjavaju se i stavljanjem u pasivan status.

Krenula berba paprike, rod nikad manji

Paprike, crvene roge, koja ide u ajvar, ove godine neće biti puno u Ruskom Krsturu. Povrtari iz ovog sela u opštini Kula decenijama važe za velike proizvođače paprika, kojom snadbevaju dobar deo domaćeg tržišta i okolnih zemalja. Direktorka Zemljoradničke zadruge ”Krsturska paprika” Dušica Oros kaže da će ove godine verovatno prosečan prinos biti svega 30 t/ha, a da nije bilo vremenskih nepogoda paprike je trebalo da bude od 60 do 70 t/ha.

Izvoz kao “slamka spasa” za organske proizvode

Potražnja organskih proizvoda u Srbiji ostaje mala, te tržište organske hrane u našoj zemlji gotovo da ne postoji. Zbog ovoga, izvoz za domaće proizvođače nije prednost, već jedini način opstanka. Direktor firme “Global Seed” Jovica Kosanović kaže da se našim proizvođačima ova vrsta proizvodnje ne isplati, a smatra da je za trenutnu situaciju najveći krivac tržište, odnosno slaba potražnja, zbog koje su i osuđeni na uvek rizično strano tržište. “Glavno tržište je Zapadna Evropa, pre svega Nemačka, Italija, a delimično i Švajcarska.

Cene kod proizvođača voća u julu za 56,1 odsto niže nego istog meseca 2022.

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u julu ove godine, u odnosu na isti mesec prošle godine, smanjene su za 33,5%, a posmatrano po glavnim grupama proizvoda najveći pad cena zabeležen je u grupama žita 39,1%, voće 56,1% i industrijsko bilje 40,8%, saopštio je juče RZS. Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u julu, u odnosu na jun ove godine, u proseku su povećane za 1,6%. U odnosu na prethodni mesec, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama Žita i to 3,1% i Industrijsko bilje 4,7%.

Do sada potvrđeno 4.238 slučajeva afričke kuge svinja, eutanazirano 46.938 svinja

U Vladi Srbije juče je održana sednica Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja, a na sednici su izneti najnoviji podaci prema kojima je do sada potvrđeno 4.238 slučajeva AKS, od čega je 6.086 uginulih svinja. Afrička kuga svinja je registrovana na ukupno 2.255 gazdinstava na teritoriji 47 opština u 15 upravnih okruga. U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 46.938 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.