Neće biti nestašice junećeg mesa

 

Ponuda junećeg mesa i dalje može da podmiri domaću potrošnju i ne očekuju se nestašice, izjavio je Čedomir Keco, predsednik Udruženja ”Agroprofit” koje okuplja najveći broj uzgajivača tovnih rasa goveda
Kako je objasnio, naspram istog perioda prošle godine broj junadi u tovu manji je za oko 60 odsto, ali je i ta ponuda dovoljna za potrebe klanične industrije i domaćih potrošača. ”Do smanjenja junadi u tovu došlo je zbog većih troškova tova, smanjene proizvodnje hrane, a pre svega neodgovarajućih otkupnih cena. Domaći klaničari godišnje kupe i pripreme za prodaju od 86.000 do 90.000 žive junadi. Procenjuje se da je taj broj i nešto veći zbog nelegalnog klanja i neevidentirane prodaje”, istakao je Keco.Prema njegovim rečima, sve bi bilo daleko bolje da klaničari farmere prihvataju kao partnere u poslu, a događa se suprotno. Na njih gledaju samo kao dobavljače sirovina, isto kao i brojni nakupci, kaže Keco. ”Kako drugačije objasniti da klaničari – mesari od jednog zaklanog i prodatog juneta zarađuju od 40.000 do 60.000 dinara, a da farmerima pričaju o gubicima u poslu ili da se jedva ”pokrivaju”. Oni danas za kvalitetno june mogu da plate proizvođaču do 3,2 evra po kilogramu, što je za tovljača isplativa cena,a ne 2,8 evra ili manje”, ističe Keco.
Kao primer navodi da je cena kilograma junećeg buta bez kosti od 1.200 do 1.300 dinara a da junad od 500 kilograma imaju od 49 do 50 odsto mesa prve klase. ”Zbog umanjenih cena sada nemamo dovoljno junadi za izvoz. Ako u ovoj godini budemo imali ukupno 360.000 telenja, moći ćemo lakše da krenemo u obnovu govedarstva. U suprotnom, učešće stočarstva u poljoprivrednoj proizvodnji doživeće pad na 25 odsto, što će nas svrstati u još manje agrarno razvijenu zemlju”, smatra Keco. Kako kaže, Udruženje ”Agroprofit” će novu vladu i kabinet ministra poljoprivrede dočekati sa nizom predloga održivih i korisnih mera, bez značajno većeg izdvajanja u tovnom govedarstvu. Njihov predlog je i osnivanje Uprave za stočarstvo, kao i institucije – ombudsman za hranu.
Keco ističe i da je Udruženje ”Agroprofit” preporučilo farmerima da svoju junad ne prodaju klaničarima niti nakupcima ispod cene od 3,10 do 3,20 evra po kilogramu. Prema njegovim rečima, jedan broj farmera se žalio da im nakupci nisu vratili dokumentaciju na osnovu koje mogu da ostvare premiju za prodato june. Prema najavama, udruženje će prikupiti ove žalbe i proslediti nadležnim organima za dalji postupak.