Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena belog kristal šećera i mleka.

Takođe, Robne rezerve robne će otkupiti do 131.000 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda.

 

Vlada Srbije donela je Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je određena maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera od 96,99 dinara po kilogramu za sva pakovanja, a UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti od 113,99 dinara po litru.

Donet je i Zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve kupi do 131.000 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 40 dinara po kilogramu, sa uračunatim PDV-om.

Navodi se da maksimalna proizvođačka cena šećera za pakovanja od kilogram, pet kilograma i 10 kilograma ne sme prelaziti 80 dinara po kilogramu, a za sva ostala pakovanja je određena najviša cena od 88 dinara za kilogram. U Uredbi je navedeno kako trgovci na veliko moraju da plasiraju šećer trgovinama na malo u roku do 15 dana od zaključenja kupoprodajnog ugovora i da proizvođači šećera ne smeju isporučivati ovu namirnicu u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Uredbom je propisano da će cene brašna tip 400 i tip 500, jestivog ulja i svinjskog mesa od buta ostati na nivou od 15. novembra prošle godine.

Vlada Srbije je na sednici donela Zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve izvrši kupovinu do 131.000 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda, po ceni od 40 dinara po kilogramu, sa PDV-om, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je  rekao da je to dobra cena, a da će očekivani ovogodišnji prinos pšenice biti oko tri miliona tona.

Govoreći o trenutnim zalihama pšenice, naveo da je pre desetak dana kod svih ovlašćenih otkupljivača i skladištara bilo 332.000 tona.

Nova Uredba o ceni derivata i zabrana izvoza evrodizela

Vlada Srbije je donela Uredbu o izmeni Uredbe o ograničenju cena derivata nafte koja će važiti do 31. jula.

Istekla važnost prethodne Uredbe, pa je zbog toga vlada donela novu, a Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će sutra do 15 časova objaviti nove cene derivata koje će važiti narednih sedam dana, nakon što od Ministarstva energetike i drugih nadležnih organa dobije predlog visine cena za evrodizel i BMB95.