Jagode, biološki zdrava hrana

Nutricionisti jagode preporučuju koa biološki zdravu hranu, jer rano sazrevaju, napada ih manje bolesti, pa je i zaštita hemijskim sredstvima svedena na minimum.Plodovi su izuzetno hranljivi, bogati pektinima, taninima, organskim kiselinama, flavonoidima, vitaminima E, B-kompleksa, C (kojeg u zavisnosti od sorte može biti od 20 do 150 miligrama na 100 grama jagoda). Od šećera preovlađuju glukoza i levuloza, dok je saharoza vrlo malo zastupljena, pa ih mogu jesti i dijabetičari. Ima dosta mineralnih materija: kalijuma, kalcijuma, gvožđa i fosfora. Svi ovi sastojci čine plod jagode izvorom zaštitnih materija koje omogućavaju normalan i pravilan razvoj dece i odraslih, čuvaju njhovo zdravlje i ubrzavaju uspešno oporavljanje od bolesti. Zato i nije čudno što je, iako joj nisu znali sastav, u narodnoj medicini od davnina korišćena za snižavanje krvnog pritiska, smanjenje holesterola u krvi, reumatske i bubrežne bolesti, za pojačano mokrenje i u terapiji za dijabetičare.