Besplatna poseta organskom gazdinstvu prvog Biodistrikta u Srbiji

 

Nacionalna organizacija za organsku proizvodnju Serbia organica organizuje besplatnu posetu organskom gazdinstvu prvog Biodsitrikta u Srbiji u subotu 4. novembra u selu Raković kraj Mionice

Organsko poljoprivredno gazdinstvo Zoran Joksimović, smešteno na brdovitim obroncima sela Rajković kraj Mionice, bavi se organskom proizvodnjom voća i prerađevina od organskog voća (namazi, sosovi za meso, povrće i roštilj, voćni fil za pite i kolače, pire, sok od jabuke, i još mnogo toga).

Biodistrikt, biookrug ili ekoregion je oblast u kojoj se lokalni proizvođači, potrošači, javne organizacije, udruženja, turističke organizacije i sl. umrežavaju kako bi se u svojim aktivnostima vodili načelima održivog upravljanja i korišćenja lokalnih resursa i vrednosti u cilju najefikasnijeg iskorišćavanja potencijala svog područja.

Cilj biodistrikta je da podstakne održiv, participativan teritorijalni razvoj kroz podsticanje organske proizvodnje i holističkog pristupa u korišćenju lokalnih resursa.

Polazak je 10.30 časova iz Beograda, povratak oko 18 časova, a zainteresovani mogu da se prijave do 2. novembra. Prijavu (ime, prezime, telefon, i ukoliko biste voleli nekoga da provedete sa sobom i njihove podatke) treba poslati na office@serbiaorganica.org ili marina.micic@serbiaorganica.org.

”Dani otvorenih vrata – Posete organskim proizvođačima“ podržani su od od strane Swiss Development & Cooperation u okviru promotivne kampanje ”Mislim na nas – kupujem organsko“ koja je deo projekta ”Kroz trgovinu organskim proizvodima do razvitka u istočnoj Evropi“ (OT4D) koji sprovodi IFOAM – Organics International u saradnji sa konzorcijumom Helvetas / Research Institute of Organic Agriculture (FiBL