NALED: Poljoprivreda, turizam i ekologija su razvojni prioriteti gradova i opština

 

Razvojni prioriteti gradova i opština u Srbiji su poljoprivreda, turizam i ekologija, pokazali su novi strateški planovi razvoja 10 gradova i opština, navodi se na sajtu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED)

Tim planovima, pripremljenim za period do 2030. godine, definisane su mere i sredstva za postizanje postavljenih ciljeva.

Subotica je svoj strateški dokument razvoja usvojila u decembru, dok će Despotovac, Gradska opština Palilula iz Niša, Ivanjica, Kladovo, Loznica, Ljig, Smederevo, Velika Plana i Zaječar uskoro svoje planove staviti na javnu raspravu.

Planovi su kreirani uz mentorsku pomoć NALED-a i Balkanskog centra za regulatornu reformu, u saradnji s Republičkim sekretarijatom za javne politike, u okviru projekta “Podrška unapređenju kapaciteta i izradi lokalnih planova razvoja” finansiranog putem Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ.

“Uspeli smo da doprinesemo unapređenju i transparentnosti strateškog planiranja, kao i većoj participaciji građana koji su kroz radne grupe, odnosno proces konsultacija, učestvovali u oblikovanju planova razvoja koji samim tim odgovaraju njihovim potrebama”, rekao je direktor programa za dobru upravu GIZ Srbija Štefan Hajek na predstavljanju planova razvoja.

On je izneo da se “nada da će tako biti i tokom predstojećih javnih rasprava, i da će svi planovi uskoro biti usvojeni” i naglasio da “uključivanje građana u izradu javnih politika na lokalnom nivou, predstavlja značajan korak u reformi javne uprave na putu ka pristupanju EU”.

Savetnik predsednika Srbije, Jerg Heskens, istakao je da su efikasna lokalna samouprava i efikasne opštinske procedure ključni faktori uspešnog ekonomskog razvoja Srbije.

“Vlada je prethodnih godina značajno unapredila poslovno okruženje i privredu, ali se to poboljšanje nije svuda osetilo podjednako. Neke opštine su napredovale više od ostalih. To nas dovodi do ključne poruke, a to je da će Vlada uvek obezbediti sredstva, projekte ili subvencije jednake za sve. Ali, implementacija na lokalnom nivou je ono što pravi razliku”, rekao je Heskens.

Direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike (RSJP), Bojana Tošić, istakla je da plan razvoja lokalne samouprave predstavlja osnovu za dugoročni društveno-ekonomski razvoj lokalne zajednice.

“Važno je napomenuti da su sve lokalne samouprave obuhvaćene projektom sprovele opsežne konsultacije i omogućile svakom građaninu i građanki da se čuje njihov glas. RSJP će nastaviti da pruža stručnu i metodološku podršku kolegama iz lokalnih samouprava u daljem procesu sprovođenja plana razvoja, kao i u izveštavanju o postignutim rezultatima”, dodala je Tošić.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović ukazala je da izrada strateškog plana razvoja prvi korak ka izgradnji lokalne samouprave po meri privrede i građana.

“NALED kroz Program sertifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) pomaže lokalnim samoupravama da razviju administraciju i uslove poslovanja po najvišim međunarodnim standardima. Razvijanje modernog plana razvoja je prvi od 10 kriterijuma potrebnih da biste stekli pečat kvaliteta da ste na pravom putu. Ovaj program prošlo je više od 100 gradova i opština iz celog regiona, od čega više od 20 iz Srbije, i svi oni danas imaju jasnu viziju koje su njihove prednosti i šanse da postignu ekonomski napredak”, rekla je Jovanović.

Pored poljoprivrede, turizma i ekologije koje su istakle sve lokalne samouprave, kao razvojne šanse identifikovani su i podrška preduzetništvu, rekonstrukcija i izgradnja puteva, vodovoda i kanalizacije i poslovnih zona, razvoj eUprave, unapređenje kvaliteta obrazovanja i pristupa socijalnim i zdravstvenim uslugama, izgradnja sportskih terena i rekonstrukcija kulturno-istorijskih objekata.

Građani koji su učestvovali u anketama i izradi planova, fokus su, pored strateških pitanja, stavili i na svakodnevne potrebe kao što su više parking mesta i zelenih površina, rekonstrukcija ulica i puteva, biciklističke staze, dečija igrališta, zatvoreni bazeni, više manifestacija i programa za mlade.