Nova inicijativa: Kako do renesanse srpskog sela

 

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić kazao je da će se mladi doseliti u 6.000 napuštenih seoskih kuća tokom sledeće godine i da je planirano i da lokalne samouprave dobiju novu organizaciju upravljanja u kojoj bi glavne odluke donosili upravo stanovnici sela.
Oni bi na taj način raspolagali budžetom za obnovu lokalnih samouprava i određivali šta im je potrebno od atarskih puteva, vodovoda, kanalizacije i druge infrastrukture.
Zamenik predsednika Komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta dodele seoskih kuća Milan Prostran pojašnjava da ideja o novoj organizaciji upravljanja lokalnim samoupravama podrazumeva povećanje broja seoskih lokalnih samouprava i izdvajanje novca za njihove potrebe iz državnog budžeta.
”Za sad je samo cilj da se prenese deo odgovornosti za razvoj nekih sredina na te male lokalne samouprave, pod uslovom da prave programe, projekte i već ono što rade one koje sad postoje“, ističe on.
Ipak, da bi ideja oživela, smatra Prostran, prvo mora da prođe veoma široku javnu raspravu, čak i ustavne promene, pa je pitanje koliko će vremena da protekne da bi se veliki deo lokalnih funkcija preneo na selo.
”Nije to loš primer, jer stavlja u odgovorniji odnos ljude koji žive u tim seoskim sredinama. Moraće, dakle, da razmišljaju drugačije o razvoju, a ne samo da čekaju da im neko drugi nešto završi ili da preko neke druge lokalne samouprave rešavaju svoje pitanje. Ovako bi rešavali sami.
To imaju mnoge države EU. Na primer, Hrvatska. Oni imaju na stotine tih, malih lokalnih samouprava“, napominje Prostran. On je dodao da će se 6.000 mladih sledeće godine naseliti pretežno u Vojvodini, za koju zbog povoljne infrastrukture vlada veliko interesovanje, ali da ljude zanima i Šumadija i okolina Kruševca i Pirota.
Krkobabić je najavio da će se dodela kuća nastaviti i narednih godina. Prostran predočava da je za tu namenu za sledeću godinu iz budžeta za sada izdvojeno 500 miliona dinara i da je planirano da se u narednih pet godina oko 30.000 ljudi vrati na selo i useli se u 15.000 do 20.000 kuća.
”Mene su mnogi predsednici lokalnih samouprava pitali da se neka zakonodavna pitanja malo fleksibilnije postave, jer imate slučajeva da žena ima 43 godine, a muž 46, a moraju imati najviše po 45. Takođe, da se pruži podrška za određene privredne aktivnosti, već kad dolaze na selo da im se daju određena podsticajna sredstva za razvijanje zanatskih delatnosti ili drugih zanimanja“, kaže on.