Počelo prijavljivanje za subvencije za kvalitetna priplodna grla

 

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je Javni poziv za subvencije u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla. Poziv će biti otvoren do 18. maja

Ovim pozivom opredeljena su sredstva za kvalitetne priplodne mlečne krave, kvalitetne priplodne tovne krave i bikove, kvalitetne priplodne ovce i ovnove, koze i jarčeve, kvalitetne priplodne krmače i nerastove, roditeljske kokoške teškog tipa, roditeljske kokoške lakog tipa, roditeljske ćurke, kvalitetne priplodne matice riba šarana i kvalitetne priplodne matice riba pastrmke.

Uputstvo za prijavu na subvencije možete pronaći na sajtu eagrar (https://eagrar.gov.rs/).

U Službenom glasniku objavljen je Pravilnik o podsticajima u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla (http://www.agronews.rs/wp-content/uploads/2023/04/Pravilnik.pdf) kojim se bliže propisuju uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla.

Pravo na podsticaje u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji je u Registru poljoprivrednih gazdinstava izvršilo obnovu registracije za tekuću godinu za najviše 300 kvalitetnih priplodnih mlečnih krava, najmanje 30 kvalitetnih priplodnih ovaca ili ovnova, a za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi za najmanje deset kvalitetnih priplodnih ovaca ili ovnova, najmanje deset kvalitetnih priplodnih koza ili jarčeva, a za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi za najmanje pet kvalitetnih priplodnih koza ili jarčeva ili najmanje deset kvalitetnih priplodnih krmača ili nerastova.

Podsticaj za kvalitetne priplodne mlečne krave iznosi 30.000 dinara po grlu, za kvalitetne priplodne ovce i ovnove, koze i jarčeve 7.000 dinara po grlu, dokza kvalitetne priplodne krmače i nerastove iznosi 18.000 dinara po grlu.

Podsticaji za roditeljske kokoške teškog tipa mogu se dobiti u iznosu od 60 dinara po grlu, za roditeljske kokoške lakog tipa u iznosu od 100 dinara po grlu, a za roditeljske ćurke u iznosu od 300 dinara po grlu.