Poljoprivrednici koji blokiraju saobraćajnice u Srbiji tvrde da država nije ispunila sve zahteve koji su ugovoreni tokom majskih protesta

 

Dva najbitnija zahteva poljoprivrednika iz sporazuma koji je u maju dogovoren nisu ispunjena, rekao je za N1 predsednik Skupštine udruženja “Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije” Mileta Slankamenac reagujući na izjavu ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković da je ispunjeno svih 13 tačaka iz sporazuma, ali da su sada dostavljeni novi zahtevi.

”Nisu ispunjena dva i to najbitnija – vezano za uređenje tržišta žitarica i vezano za gorivo bez akcize na benzinskim pumpama“, rakao je Slankamenac.

Ponovio je da je neispunjen sporazum iz maja povod za protest.

”Ministarka uopšte nije spomenula robnu berzu, terminsku trgovinu na robnoj berzi – tzv. fjučerse. Nije spomenula robni zapis. Ona je spomenula satelitske snimke. Mi jesmo taj zahtev poslali“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici su spremni na razgovore sa predstavnicima vlasti, ali tek pošto se ispune ta dva zahteva.

”Kada to reše onda će nama biti zadovoljstvo da ugostimo njihove predstavnike kod nas. Mi smo se svaki put njima odazvali nadamo se da će i oni nama, ali tek kada ispune ta dva neispunjena uslova iz maja“, rekao je Slankamenac.

Podsetimo, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković danas je, trećeg dana štrajka poljoprivrednika izjavila da je ispunjeno svih 13 tačaka iz sporazuma koji je u maju dogovoren, ali da su sada dostavljeni novi zahtevi, navodeći da su protesti politički obojeni.

Ona je za RTS rekla da su vrata i Ministarstva, Vlade i Predsedništva širom otvorena za poljoprivrednike, ali da oni neće da razgovaraju. Naglasila je da je prethodnih dana pozivala predstavnike udruženja poljoprivrednika na razgovore, kao i da ih je na pregovore pozvala i premijerka Srbije Ana Brnabić, ali da nisu pristali na ponudu, te da su protesti politički obojeni i da poljoprivrednici neće da razgovaraju.

Napomenula je da je ispunjeno svih 13 zahteva iz maja, ali da je u nedelju dobila nove zahteve.

”Mi na sastancima nismo imali ovo što je danas u javnosti“, rekla je Tanasković.