Poziv za IPARD 3 otvara se u januaru

 

Prvi javni poziv iz IPARD 3 programa trebalo bi da bude raspisan u januaru 2024. godine, rekla je juče državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Milica Đurđević, koja je predsedavala sednicom IPARD 3 odbora za praćenje, održanoj u Privrednoj komori Srbije

Đurđević je naglasila da će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti da ulaže velike napore kako bi sredstva iz IPARD fonda dospela do krajnjih korisnika i kako bi se postigao cilj i svrha IPARD programa, a to je podrška poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, kao i stanovništvu ruralnih područja u Republici Srbiji, da postepeno povećavaju svoje kapacitete i potencijale, ali i modernizuju i unaprede svoju proizvodnju. Do polovine decembra u okviru IPARD 2 programskog cikusa odobreno je ukupno 1.537 projekata sa oko 146,1 miliona evra podrške EU. Isplaćena su 1.002 projekta sa oko 68,8 miliona evra podrške iz EU budžeta.

– U okviru IPARD 3 programa nastavljamo sa sprovođenjem mera namenjenih podršci razvoju primarne poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkih kapaciteta i ruralnog turizma, koje će biti proširene na nove sektore. Polovinom januara 2024. godine očekuju se i prvi javni poziv u okviru IPARD 3 ciklusa, najpre za Meru 1, gde postoji najveće interesovanje korisnika, a onda i za ostale mere – zaključila je ona.

Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Sanja Danilović je u izjavi Tanjugu najavila da je u okviru IPARD 2 programa ostvarena visoka stopa odobravanja projekata, i da je do sada kroz ovaj program podsticaja, poljoprivrednicima isplaćeno 30 miliona evra.

”Dobra vest jeste da u ovom trenutku postoji i zvanično odobrenje Evropske komisije da se i u sledećoj godini nastavi sa isplatom sredstava iz EU budžeta. A što se tiče novog IPARD 3 programskog perioda, mi smo uputili zahtev Evropskoj komisiji za odobravanje reakreditacije već postojećih mera i dobili smo pozitivan odgovor i uveliko radimo na pripremi prvog javnog poziva koji planiramo da raspišemo već u januaru 2024. godine“, rekla je Danilovićeva.

Prema ranijim najavama, najpre će biti raspisan poziv za nabavku novih traktora, a potom i poziv za izgradnju i opremanje objekata (farmi, hladnjača, skladišta…), podizanje voćnjaka, plastenika, nabavku mehanizacije.. Reč je o pozivima iz Mere 1 IPARD 3 programa, koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Članovi Odbora za praćenje IPARD-a juče su, kako saopštava Ministarstvo poljoprivrede, razmatrali ostvarene rezultate i napredak u sprovođenju IPARD 2 programa i planove za sprovođenje IPARD 3 programskog ciklusa. Đurđević naglasila je da je do polovine decembra u okviru IPARD 2 programskog cikusa odobreno ukupno 1.537 projekata sa oko 146,1 miliona evra podrške EU. Isplaćena su 1.002 projekta sa oko 68,8 miliona evra podrške iz budžeta EU.

Ona je dodala da će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti da ulaže velike napore kako bi sredstva iz IPARD fonda dospela do krajnjih korisnika i kako bi se postigao cilj i svrha IPARD programa, a to je podrška poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, kao i stanovništvu ruralnih područja u Republici Srbiji, da postepeno povećavaju svoje kapacitete i potencijale, ali i modernizuju i unaprede svoju proizvodnju. ”U okviru IPARD 3 programa nastavljamo sa sprovođenjem mera namenjenih podršci razvoju primarne poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkih kapaciteta i ruralnog turizma, koje će biti proširene na nove sektore. Polovinom januara 2024. godine očekuju se i prvi javni poziv u okviru IPARD 3 ciklusa, najpre za Meru 1, gde postoji najveće interesovanje korisnika, a onda i za ostale mere“, zaključila je ona.