Za podizanje proizvodnih zasada izdvojeno 800 miliona dinara

Tema

Iz agrarnog budžeta ove godine su za podizanje novih proizvodnih zasada vocaka, vinove loze i hmelja izdvojena podsticajna sredstva u ukupnom iznosu od 800 miliona dinara, kazao je pomocnik ministra poljoprivrede Milan Stegic. Ta sredstva moci ce da koriste fizicka lica, odnosno nosioci poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica, rekao je Stegic i ukazao da iznos po korisniku nije limitiran finansijskim sredstvima, vec najmanjom i najvišom površinom za koju se daje podsticaj .
On je precizirao da površina pod zasadom kod drvenastog voca treba da iznosi od 0,5 do 10 hektara, a kod jagodicastog voca, vinove loze i hmelja od 0,3 do 10 hektara.
Suština je da se proizvodjacu isplati puni iznos za sadni materijal po racunu na vrednost bez poreza na dodatu vrednost (PDV), s tim što je definisan maksimalan iznos po sadnici ili hektaru , naveo je Stegic.
Za drvenasto voce (jabucasto, koštunicavo i jezgrasto), vinovu lozu i hmelj iznos se isplacuje po sadnici, dok se za jagodicasto voce isplacuje po površini, odnosno hektaru, objasnio je Stegic i dodao da za sve zasade postoji donja i gornja granica gustine sadnje, kako bi se podsticali intenzivni proizvodni zasadi sa savremenom tehnologijom gajenja.
Pravo konkurisanja za podsticaj imaju pravna, fizicka lica i preduzetnici upisani u Registar kao nosioci gazdinstva, a korisnik sredstava cije je zemljište površine do jednog hektara ne mora biti PIO osiguranik. Za vinovu lozu i hmelj se daje podsticaj i za naslon i to za zasade od 3.000 do 4.500 sadnica za vinograde sa stonim sortama, odnosno od 4.000 do 4.500 sadnica po hektaru sa 450.000 dinara, a za zasade od 4.501 do 5.000 sadnica po hektaru sa 500.000 dinara. Podsticaj za naslon za zasade od 5.001 do 5.500 sadnica iznosi 550.000 dinara, odnosno za zasade sa sortom prokupac podignute na tradicionalan nacin sa 7.000 do 10.000 sadnica po hektaru sa 50.000 dinara za kolje.
Zahtev se podnosi Ministarstvu poljoprivrede do 31. maja za sve zasade, odnosno do 31. avgusta samo za jagodu, a podsticaj se ostvaruje ukoliko je primljeno najmanje 90 odsto zasadjenih sadnica i ako su zdravstveno i sortno ispravne .
Poljoprivrednom inspektoru se daje na uvid dokumentacija koja se odnosi na poreklo i kategoriju sadnica sa kojima se podižu novi zasadi (sertifikat), kao i ostala dokumentacija vezana za zakup zemljišta Podsticajna sredstva za voce se isplacuju u dve jednake rate 50:50, a kod vinove loze se u prvoj rati daju sredstva za sadnice, a u drugoj rati za naslon, koji se mora postaviti najkasnije do 30. juna 2011. godine Korisnik sredstava zakljucuje sa Ministarstvom ugovor o sprovodjenju mera nege, održavanja i zaštite proizvodnih zasada na period od 10 godina, odnosno do kraja 2020. godine.
Korisnici koji su ostvarili pravo na podsticajna sredstva u iznosu do 2,5 miliona dinara obezbedjuju garanciju sprovodjenja ugovora davanjem blanko solo menice sa menicnom izjavom, dok korisnici sredstava u iznosu vecem od 2, 5 miliona dinara obezbedjuju garanciju davanjem zemljišta na kome su podignuti proizvodni zasadi pod hipoteku u periodu važenja ugovora.
Izvor: Biznis