Poljoprivrednici će moći da izmire dugove bez kamate do kraja godine

Tema

Vlada Srbije donela je zakljucak o reprogramu dugova poljoprivednicima za naknade za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta za 2008. i 2009. godinu, kazao je ministar poljoprivrede Saša Dragin nakon zasedanja Vlade. Kako je objasnio, poljoprivrednicima ce biti omoguceno da dugove izmire do kraja ove godine i to bez zateznih kamata.
U zakljucku se navodi da je Vlada Srbije preporucila upravnim odborima javnih vodoprivrednih preduzeca da donesu odluke koje ce omoguciti odlaganje placanja duga bez zateznih kamata.
- Nezadovoljan sam sadašnjim Zakonom o vodama, zbog cega ce uskoro Skupštini Srbije biti upucen predlog novog zakona koji ce omoguciti da se poljoprivrednicima koji ulažu u sisteme za navodnjavanje smanje naknade - kazao je Dragin i naveo da je novim zakonom predvidjeno i da sva pravna lica izdvajaju 0,025% svojih prihoda koji ce ici u fond za navodnjavanje iz koga ce se poljoprivrednicima subvencionisati izgradnja sistema za navodnjavanje.
Vlada je usvojila set uredbi iz oblasti poljoprivrede koje se odnose na ruralni razvoj, kao i Uredbu o raspodeli i korišcenju podsticajnih sredstava za genetsko unapredjenje stocarstva u 2010. - kazao je Dragin i dodao da je usvojen i Program raspodele i korišcenja sredstava subvencija u oblasti zaštite bilja za 2010.
Izvor: Biznis